4 Kasım 1999 22:00

Küreselcilerin refah masalı

Küreselcilerin refah masalı
Birleşmiş Milletler Geliştirme Merkezi, BM raporları, BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü İnsanı Kalkınma Raporları verileri ve dünyada insan yaşamına ilişkin her araştırma sonuçta aynı gerçeğe işaret ediyor: Globalleşme, açlık ve yoksulluğu tırmandırdı.
Afrika'da her 6 çocuktan 1'i 5 yaşına gelmeden ölüyor ve bu ölümlerin nedeni açlık, yoksulluk ve önlenebilir hastalıklar. Güney Asya'daki toplam nüfusun yüzde 59'unun günlük geliri sadece 1 dolar. Yani, 485 bin lira. İçme sularının kirliliği nedeniyle her yıl 3 milyon çocuk ölüyor. Dünyadaki 1 milyar yoksulun 800 milyonu Asya kıtasında yaşıyor. Dünya işgücünün yüzde 8'i çocuklardan oluşuyor, hiçbir sosyal güvenliği olmadan 700 milyon kişi kayıt dışı olarak çalışıyor. Eski Sovyetler'in yüzde 80'i ve Polonya'nın yüzde 50'si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Dünya üzerinde 1 milyar 100 milyon kişi "mutlak yoksulluk" sınırının altında yaşamaya devam ediyor.
Uçurum derinleşiyor
Bu veriler, globalleşme ve Yeni Dünya Düzeni'nin ortaya çıkadığı sonuçlar. Çünkü, 1960 yılında dünyada en zengin yüzde 20 ile en yoksul yüzde 20'nin geliri arasındaki fark 30 kattı. Bu uçurum, bugün tam 60 kat olan farkla daha da derinleşti. En zenginlerin aldığı pay yüzde 70'ten yüzde 85'e çıkarken, yoksulların payı yüzde 23'ten yüzde 1.4'e geriledi. Bir örnek vermek gerekirse, ABD'deki zenginler gelirlerini yüzde 102 oranında artırdı.
3 kişi, 48 ülkeden zengin
Dünyanın sadece üç zengininin geliri 48 ülkenin milli gelirine eşit. Globalleşme sonucu dünyadaki en zengin 225 kişinin servetinin en yoksul yüzde 47'lik kesiminin yıllık gelirine eşit. En zengin 225 kişinin toplam mal varlığı Afrika kıtasının toplam gelirine denk.
Dünyadaki adaletsiz gelir dağılımından yüzde 85 pay alan en zengin yüzde 20, 1 milyarı aşkın insanın günlük gelirinin 30 kat fazlasını ya da başka bir deyişle 12 milyar insanın gelirini köpek maması ile kozmetik ürünlerine harcıyor.

Evrensel'i Takip Et