04 Kasım 1999 22:00

Kayyum yönetimindeki

   Demiryol-İş'te kongre

Paylaş
Kayyum yönetimindeki Demiryol-İş'te kongre
Sultan Özer
Yöneticilerinin yolsuzluk yapması nedeniyle altı aydır kayyum yönetiminde olan Demiryol-İş Sendikası'nın 6. Olağan Genel Kurulu, yarın Ankara'da başlıyor. Uzun süre çalkantı yaşayan ve son olarak kayyuma devredilen Demiryol-İş'i bundan sonraki süreçte nelerin beklediği ise bilinmiyor.
Genel Başkan Enver Toçoğlu'nun yolsuzlukları nedeniyle faaliyeti 6 ay durdurulup kayyuma devredilen Demiryol-İş'te olağan süreç genel kurulun ardından başlayacak. Çetin bir yarışın olmasının beklendiği genel kurulda kim kazanırsa kazansın, sendikanın bir süre daha kaos yaşayacağı ve özellikle demiryollarında "yeniden yapılandırma" adı altında yapılan özelleştirmeler karşısında etkin bir mücadele için bu kaosu aşması gerektiği belirtiliyor.
Genel kurul için listeler belli olmamakla birlikte, Toçoğlu döneminde Genel Sekreterlik ve Genel Mali Sekreterlik görevlerini yapmış olan Nurettin Girginer'in adaylığı kesinleşti. Kayseri Şube Başkanı ve Toçoğlu döneminde Genel Mevzuat Sekreterliği yapmış olan Yakup Arslan'ın da Girginer'le birlikte aynı listede yer alabileceği ifade ediliyor. Ancak, şubelerden delegelerin Girginer'e ve Arslan'a tepkili olduğu, "Hırsızların döneminde yöneticilik yapmış olanlara oy vermeyecekleri" dile getiriliyor.
Kesin olarak adaylığını açıklayan Sakarya Şube Başkanı Ergin Atalay'ın Genel Başkanlığında bir listenin de oluşabileceği ve listede Adana Şube Başkanı Edip Gülnar'ın da yer alabileceği ifade ediliyor. Hangi tarafta olduğu netleşmeyen eski Genel Sekreter, Sivas Şube Başkanı Hüseyin Demir ile yine eski Genel Eğitim Sekreteri Taki Ulusoy ve eski Genel Eğitim ve Teşkilat Sekreteri Nurettin Öndeş'in de adaylıklarından söz ediliyor. Delegeler ise, "Sendikayı kapattırmayı başarmış ekibin başını çektiği ekibe oy vermeyeceklerini" dile getiriyorlar.
Kayyuma giden süreç
Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Enver Toçoğlu, 1990-1992 yıllarında başkanı olduğu SSK Mensupları Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Derneği'ni 24 milyar 688 milyon 500 bin lira zarara uğrattığı gerekçesiyle, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı. Dernek hesabından hediye, yemek, bahşiş vermek, çiçek göndermek; Kartal kampında duvar inşaatında yapılan işten fazla para ödemek ve üçüncü şahısların otel ücretlerini ödemek suçlarından yargılanan Toçoğlu, suçlu bulunarak 5 ay 25 gün hapis cezasına mahkûm edilmişti. Cezası onaylanan Toçoğlu'nun, Sendikalar Yasası ilgili maddeleri gerekçesiyle sendikacılık görevi sona ermişti. Türk-İş Yönetim Kurulu da bu karar uyarınca, Toçoğlu'nun Türk-İş Mali Sekreterliği görevine son vermişti. Ancak yönetimin Toçoğlu'nu görevden almaması üzerine Bakanlık, 30.07.1997 tarihinde kapatma davası açmıştı. Ancak, daha sonra Yönetim Kurulu, karar defterinde boş bıraktığı sayfaya karar yazıp, sendikayı kapanmaktan kurtarmış ve olağanüstü genel kurul sürecine girilmişti.
Toçoğlu'nun İstanbul 1. İş Mahkemesi'ne dava açması ve istediği yönde karar çıkmasıyla olay gelişmiş, ancak Yargıtay, mahkemenin bu kararını bozmuştu. Mahkeme kararlarına rağmen Toçoğlu'nun genel kurulda tekrar genel başkan seçilmesi üzerine olay mahkemeye yansımış ve sendikanın altı ay süreyle faaliyetleri durdurularak, yönetimi kayyuma devredilmişti. Toçoğlu ve yandaşları hakkında açılan davalardan 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki hâlâ devam ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu Belediyesi işçisi yalanları

SONRAKİ HABER

Kamu-Sen'den yüzde 15'lik artışa tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...