04 Kasım 1999 22:00

FP, ABD modeli başkanlık sistemi istedi

Amerikancılıkta bütün rakiplerini geride bırakan Kutan, ABD modeli başkanlık sistemi istediğini ve tüm konularda ABD ile aynı fikirleri paylaştıklarını belirtti.

Paylaş
FP, ABD modeli başkanlık sistemi istedi
ABD'de bulunan FP Genel Başkanı Recai Kutan, cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesini prensip olarak desteklemediklerini belirterek, "Cumhurbaşkanını halk seçsin" dedi. ABD ile her konuda aynı düşündüklerini her fırsatta dile getiren Kutan, MGK'nın sivilleştirilmesi için Anayasa değişikliği önergesi vereceklerini söyledi.
Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen ve çeşitli düşünce kuruluşlarında konuşmalar yapan Kutan, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kutan, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılmasıyla ilgili bir soru üzerine, "FP olarak görüşümüz, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi. Bir Anayasa değişikliği yapılmalı ve bu Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanımıza bu yeni sistem içinde yeniden aday olma imkânı sağlanmalı. Meclis seçsin deniliyorsa, biz prensip olarak bu yolu uygun görmüyoruz" dedi.
FP işi azıttı
Son dönemdeki politikaları ile en has Amerikancı parti haline gelen FP, Türkiye'deki başkanlık sistemi savunucularının bile önermediğini ABD modeli başkanlık sisteminden yana olduğunu açıkladı. Kutan, "Türkiye'ye ABD modeli cumhurbaşkanlığı getirmek istediklerini, bu modelde cumhurbaşkanının 4 yıl için seçileceğini, seçilen kişinin bir daha 4 yıl için seçilebileceğini, ancak 8 yılda görevi bırakacağını" kaydetti.
'FP kapatılmaz'
Kutan, beraberindeki FP milletvekillerinden oluşan heyetle Amerikan İslam Konseyi'ni ziyaret etti. Kutan, Amerikan İslam Konseyi'nde katılımcıların, "Şu anda seçim olsa ne kadar oy alırdınız?" sorusuna, "Yüzde 20'nin üzerinde oy alacağımızı tahmin ediyorum" yanıtını verdi. FP hakkındaki kapatma davasının nasıl sonuçlanmasını beklediği sorulan Kutan, haklarında Refah Partisi'nin devamı ve laiklik karşıtı oldukları gerekçesiyle dava açıldığını belirterek, "Bunlara katılmıyorum, zaten Anayasa Mahkemesi'nde de durumun böyle olmadığı anlaşılacak" diye konuştu.
CNN röportajı iptal edildi
ABD'de temaslarını sürdüren Kutan'ın Temsilciler Meclisi Üyesi David Donnier ile planlanan görüşmesi iptal edildi. Daha önce programda yer alan CNN televizyonuyla röportajın da iptal edildiğini bildiren FP'li yetkililer, iptal nedenleri hakkında açıklama yapmadılar. FP Genel Başkanı Kutan, New York'ta bir araya geleceği Musevi cemaatleriyle görüşmesi konusunda, "teknik üniversiteden en yakın arkadaşım" dediği işadamı Üzeyir Garih gibi bazı dostlarının tavsiyeleri bulunduğunu ve bu konuda bu dostlarının aracı olduğunu kaydetti. Musevi cemaati temsilcilerine "iyi niyet" mesajı vereceklerini belirten Kutan, yanlış düşünceleri ortadan kaldıracaklarını söyledi.
'Beklenenden iyi geçti'
Kutan, partili bazı milletvekilleriyle yaptığı ABD ziyaretinin "beklediklerinin ötesinde" iyi geçtiğini söyledi. ABD ziyaretinin Washington ayağını tamamlayarak New York'a geçen Kutan, Türk basınında kendileri hakkında olumlu ve olumsuz yazılar çıktığını, ancak aleyhte yazılanların bile "iyi bir tanıtma vesilesi" olduğunu savundu. Kutan, temaslarında kendilerine en çok Türk-Amerikan ilişkilerinin ileriye götürülmesi ve işadamlarına yatırım imkânı tanınması konularının sorulduğunu söyledi.
Kutan, bunların dışında, Kafkasya ve Orta Asya devletlerinin devamı için gerekli şartlar, Bakü Ceyhan, Hazar geçişli Türkmenistan doğalgaz boru hattı, Kazakistan'dan gelen Hazar geçişli hampetrol boru hattı, Rusya'dan gelecek Mavi Akım Projesi ve bu ay İstanbul'da yapılacak AGİT zirvesinin gündeme getirildiğini kaydetti.
MGK sivilleştirilmeli
Kutan, "The National Endowment for Democracy" adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada ise, "Biz MGK'yı sivilleştirmek istiyoruz. Şu andaki Anayasa'da önce devlet geliyor. Demokratik değil. Bu, 1980'den sonra generallerin yaptığı bir anayasa" dedi.
'Kürtler alt kimlik'
Kutan, "üniter devlet prensibine aykırı olmamak kaydıyla, bir alt kimlik olarak Kürt kimliğini tanıma eğiliminde olduklarını" söyledi. Washington'da The Middle East Institute adlı düşünce kuruluşunda konuşan Kutan, FP'nin Güneydoğu konusuna yaklaşımının sorulması üzerine, "Üniter devlet prensibine aykırı olmamak kaydıyla bunların kültürel kimliğini tanıma eğilimindeyiz, alt kimlik olarak" dedi.
'İsrail yok demiyoruz'
Kutan, bir soru üzerine, İsrail'in kurulduktan sonra komşularıyla uzlaşma politikası değil yayılma politikası izlediğini, komşularının topraklarını işgal ettiğini, zamanında Türkiye'nin de bunu tenkit ettiğini söyledi. Zaman içinde hem İsrail'de hem de komşularında önemli gelişmeler olduğunu belirten FP Genel Başkanı Kutan, "Artık kimse İsrail yok demiyor. Ürdün ve Mısır'ın İsrail'le anlaşmaları var. Suriye ile barış gayreti var. İsrail de işgal ettiği topraklardan çekilmeli. Gerçek barış, ancak ondan sonra olabilir" dedi.
Ortadoğu politikaları aynı
Recai Kutan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD ile Türkiye'nin, Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar ve Ortadoğu'da birbirine paralel görüş taşıdıklarını belirterek, Grossman'ın, Çeçenya olayları hakkında endişelerini gündeme getirdiğini de söyledi. Grossman ile enerji meselelerini de ele aldıklarını belirten Kutan, "Türk cumhuriyetlerinin, enerji kaynaklarını Rusların sömürüsünden kurtarılarak kendi menfaatlerine uygun pazarlaması gerektiğini, bunun da doğal kaynakların Türkiye üzerinden pazarlanmasıyla olabileceğini", Grossman'ın da aynı görüşleri ifade ettiğini söyledi. Kutan, Grossman'ın, "Mavi Akım" konusundaki endişelerini dile getirdiğini de kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Sanat, etik, para ve bir sergi

SONRAKİ HABER

Susurluk hiçbir şeyi değiştirmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...