04 Kasım 1999 22:00

YÖK alanlarda protesto edilecek

Kuruluşundan bu yana üniversiteyi bilim kurumları olmaktan çıkaran YÖK, bu yıl da 5 ve 6 Kasım tarihlerinde üniversitelerde ve alanlarda protesto edilecek.

Paylaş
YÖK alanlarda protesto edilecek
Öznur Oğuz - Sultan Özer
Kuruluşundan bu yana üniversiteyi bilim kurumları olmaktan çıkaran ve gerici yönetmelikleriyle bilimsel üretimin, özerkliğin koşullarını ortadan kaldıran Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), bu yıl da 5 ve 6 Kasım tarihlerinde pek çok ilde üniversitelerde ve alanlarda protesto edilecek.
Adana'da ortak eylem
Adana'da, öğrenciler tarafından oluşturulan YÖK'e Hayır Komitesi'nin aldığı karar doğrultusunda, öğretim elemanlarıyla birlikte, 'YÖK'e hayır mitingi' düzenlenecek. Mitinge, AOBP uygulamasının mağduru olan ve yeni sınav sistemiyle üniversite hakları ellerinden alınan lise ve dershane öğrencileri de katılacak. Lise ve üniversite öğrencilerinin 6 Kasım'da yapacakları YÖK'ü protesto mitinginde, YÖK'ün ve uygulamalarının kaldırılması için toplanan imzalar da ilgili makama gönderilecek.
Ankara'da miting
Ankara'da da, yine 6 Kasım'da, Sıhhıye Köprüsü üzerinden başlayan bir yürüyüşle, YÖK'ü protesto mitingi gerçekleştirilecek. Öğrenciler, 6 Kasım günü yapacakları "Bilim ve Demokrasi" mitingiyle, "eşit, parasız, bilimsel, demokratik eğitim" taleplerini bir kez daha dile getirecekler. Üniversitelerde daha önce yapılan panel, tartışma toplantıları ve sınıf konuşmalarına ek olarak 5 Kasım Cuma günü üniversitelerde gerçekleştirilecek basın açıklamalarıyla YÖK protesto edilerek, öğrencilere mitinge katılım çağrısı yapılacak.
KESK Ankara Şubeler Platformu, YÖK'ü protesto eylemlerine, "Yaşasın eşit, parasız, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi-KESK Ankara Şubeler Platformu" pankartıyla katılma kararı aldı. YÖK'ü protesto mitingine ayrıca, TMMOB Ankara İl Koordinasyonu (Elektrik, Makine, İnşaat, Şehir Plancıları, Kimya, Jeoloji ve Çevre Mühendisleri ile Mimar ve Peyzaj Mimarları Odaları), İHD Ankara Şubesi, Öğrenci Velileri Derneği, TÜMTİS, Batıkent Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği, Batıkent Demokrasi Platformu, EMEP ve Emek Gençliği katılacak.
İstanbul'da talepler birleştirilecek
Üniversitelerin açıldığı tarihlerden bu yana beraberinde pek çok tartışmanın da yaşandığı İstanbul'daki üniversiteler de 6 Kasım günü Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda miting yapacaklar. İstanbul Üniversitesi'nin depremden etkilenen fakültelerine 'eskisinden daha sağlam' diye rapor veren üniversite yönetimine karşı yapılan protestolar, yine İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde uygulanmaya çalışılan çan eğrisi not sistemine karşı günlerdir imza toplayarak, basın açıklamaları yapan öğrencilerin talepleriyle birleştirilerek, öğrenci temsilcilikleri aracılığıyla miting alanına taşınacak.
İki ayrı eylem
"Parasız demokratik eğitim", "Demokratik Türkiye" talebiyle yapılacak mitinge Araştırma Görevlileri Derneği (Argörder), Eğitim-Sen'in İstanbul'daki bütün şubeleri, Öğrenci Alileleri ve Yakınları Derneği, öğretim üyeleri, Emek Gençliği, Öğrenci Temsilcilikleri, Gençlik Geleceğini Tartışıyor İnisiyatifi ve Üniversiteli gazetesi girişimi katılıyor. İstanbul'da yapılacak 6 Kasım mitingi için son hazırlıklar öğrencilerin el ilanları dağıtmasıyla devam ediyor. Bu arada 5 Kasım'da Beyazıt Meydanı'nda da çeşitli siyasi gruplar ve dergi çevreleri bir protesto gösterisi gerçekleştirecekler.
İzmir'de Emek Gençliği...
İzmir'de ise, YÖK, Emek Gençliği tarafından, 6 Kasım günü Konak Meydanı'nda düzenlenecek eylemle protesto edilecek. Ege Üniversitesi öğrencileri, Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, İZÖVDER, Eğitim-Sen, Eğit-Der, TÜMTİS ve KESK Şubeler Platformu da eyleme destek vereceğini açıkladı. Bu arada, Ege Üniversitesi'nde müzik gruplarının katılımıyla bir şenlik düzenlendi.
12 kişi serbest bırakıldı
Bu arada, Kadıköy'de, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'nu protesto amacıyla gösteri yapmak isterken gözaltına alınan 12 kişi, serbest bırakıldı. Önceki gün Kadıköy Adliyesi'ne getirilen öğrenciler, cumhuriyet savcılığınca ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Hatay'da polis saldırdı
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde ise YÖK, protesto edildi. Dün ilk olarak meslek yüksekokulu ve eğitim fakülteleri önünde öğrencilerin bir dinletisi oldu. Daha sonra YÖK'ü teşhir eden ve kaldırılmasını talep eden içerikte konuşmalar yapıldı. YÖK protestosunda Öğrenci Derneği ve Meclis Girişimi pankartı açan öğrencilere polis saldırdı. Öğrencilerin içeri girmeleri üzerine herhangi bir gözaltı olmadan eylem sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

60 öğrenciye 80 yıl hapis!

SONRAKİ HABER

Sancılı Rusya ziyareti başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...