04 Kasım 1999 22:00

Tamil gerillalarının ilerleyişi sürüyor

Sri Lanka'daki Tamil halkının bağımsızlığı için yıllardır mücadele eden Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) ordu birliklerini bozguna uğrattı.

Paylaş
Tamil gerillalarının ilerleyişi sürüyor
Sri Lanka'daki Tamil halkının bağımsızlığı için yıllardır mücadele eden Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) ordu birliklerini bozguna uğrattı. Ülkenin kuzey bölgelerinde eylemlerini yoğunlaştıran gerillalar, orduya ait iki üssü ele geçirdi. LTTE birliklerinin, Kanagarayankulam bölgesindeki üçüncü bir ordu merkezine saldırmakta oldukları belirtilirken, çarpışmalarda yüzlerce askerin öldüğü bildirildi. Sri Lanka hükümeti, ülkenin kuzey kesimindeki Tamil gerillalarının ilerlemesine engel olmak amacıyla bölgedeki ordu birliklerine takviye asker gönderdi. Resmi kaynaklardan edinilen bilgiye göre, binlerce asker bölgeye sevk ediliyor.
Askerler dağıldı
LTTE sözcüsü BBC radyosuna yaptığı açıklamada, salı gününden itibaren Nedunkerni ve Oddusudan üslerine yöneltilen saldırıların 'orduyu karmakarışık bir hale getirdiğini' belirtti. Anton Raja isimli gerilla sözcüsü, "Sri Lanka hükümetinin, Tamil anavatanını işgal etmek için kullandığı askeri strateji büyük bir darbe almıştır. Ordu birlikleri tamamen dağılmak üzeredir. Müfrezelerini ateşe verip ormana kaçtılar" dedi. Gerilla sözcüsü yüzlerce askerin öldüğünü ya da yaralandığını bildirdi.
Ülkenin kuzeyindeki Vavuniya kasabasında yayın yapan 'Kaplanın Sesi' Radyosu da gerillaların toplar, zırhlı araçlar ve birçok silah ele geçirdiğini duyurdu. 'Sürekli Dalga 3' olarak adlandırılan operasyonun LTTE Lideri Velupillai Prabhakaran tarafından planlandığı öğrenildi.
Komutanlar kabul etti
Sri Lanka ordu komutanlarından Tümgeneral Sunil Teenakoon, iki tarafın da ağır toplar kullandığını ve kayıpların bilinmediğini iddia ederken, isim vermeden konuşan bazı komutanlar, gerilla saldırısında yüzlerce askerin öldüğünü doğruladı. Associated Press'e açıklamada bulunan bir komutan 600 civarında askerin öldüğünü, yaralandığını ya da Wanni Ormanı'nda kaybolduğunu bildirdi.
Planlı operasyon
Gerillalar tarafından ele geçirilen Oddusudan ve Nedunkerni komutanlıkları Sri Lanka'nın kuzeydoğu sahilinde LTTE'nin merkez kampının bulunduğu Mullaitivu bölgesinin yakınında bulunuyordu.
Pazartesi gecesi geç saatlerde başlayan gerilla eyleminin planlı bir biçimde hayata geçirildiği ve orduya ait savunma hattı iki noktadan yarılırken, askeri üslerin dışarıyla bağlantısının kesildiği belirtiliyor. Saatlerce süren çatışmaların ardından ise gerillalların Oddusudan kampına LTTE bayrağını çektikleri görüldü. Orduya ait olan bu kamp geçtiğimiz aralık ayına kadar LTTE'nin elinde bulunmaktaydı. Çatışmalar dün de devam ederken ordu birlikleri herhangi bir karşı saldırı gerçekleştiremedi.
BBC'nin Colombo Muhabiri Susannah Price, yılın bu döneminde yağan aralıksız muson yağmurlarının askerler için dezavantaj oluşturduğuna dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıl ordunun Kilinochchi kampını ele geçiren LTTE, Mullaitivu Donanma Üssü'nü de 1996'dan beri elinde bulunduruyor.
Sri Lanka'da iktidarda olan Chandrika Kumaratunga, hükümeti, Tamil halkının özgürlük taleplerinin hiçbirini dikkate almadı. Tamil halkının bağımsızlık için silahlı mücadeleye başladığı 1983 yılından bu yana onbinlerce sivil, Sri Lanka ordusunun katliamlarına kurban gitti.
ÖNCEKİ HABER

İran'da 'nostalji' günü

SONRAKİ HABER

Avustralya'da tarihi referandum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...