04 Kasım 1999 22:00

İran'da 'nostalji' günü

İran'da Şah rejiminin yıkılmasının ardından Humeynici öğrencilerin gerçekleştirdiği ABD Büyükelçiliği işgalinin yıldönümü mitinglerle kutlandı.

Paylaş
İran'da 'nostalji' günü
İran'da, ABD Büyükelçiliği'nin işgalinin yıldönümü, gösteri ve mitinglerle kutlandı. ABD'nin eski Tahran Büyükelçiliği önünde yapılan mitingde, ABD, İngiltere ve İsrail bayrakları yakıldı. Çoğunluğu Besiç (gönüllü milisler) ve öğrencilerden oluşan binlerce kişinin katıldığı mitingde ABD bayrakları ve "Sam Amca" kuklalarının yanı sıra İsrail bayrağı da yakıldı. İran ve batı arasındaki buzların erimeye başladığı ve ABD ile ilişkilerin giderek geliştiği şu günlerde gerçekleşen miting, "nostaljik" bir ABD karşıtlığından öteye gidemedi.
Hatemiciler de katıldı
Amerika, İngiltere ve İsrail karşıtı sloganlar atan göstericilerin çoğunluğu Ayetullah Humeyni ve İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in posterlerini taşırken, bazı göstericilerin, "reformcu" Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin de posterlerini taşıdığı görüldü.
Eski ABD Büyükelçiliği'nin bulunduğu binanın karşısındaki binaya da, Türkçe dahil birçok dilde, ''Amerika'ya ölüm, Kudüs işgalcilerine ölüm'' yazılı büyük bir pankart asıldı. Mitingde bir konuşma yapan eski Devrim Muhafızları Komutanı ve Düzenin Yararını Teşhis Heyeti Genel Sekreteri Muhsin Rızai, yine ABD ile ilişkiye karşı çıktı ve İran halkının ABD ile mücadelesinin devam edeceğini belirtti.
'Gerginlik giderme' politikası
Mitingde okunan bildiride ise itinalı bir dil kullanıldı. "İmam Hamaney liderliğinde Büyük Şeytan'a karşı mücadeleye devam edileceği" iddialarında bulunulan bildiride, hükümetin dış siyasette "gerginlikleri giderme" politikası dahil, bütün siyasetleri ve son Fransa gezisinin desteklendiği kaydedildi.
Şah rejimi polisinin 1978'de Tahran Üniversitesi öğrencilerinin üzerine ateş açarak çok sayıda öğrenciyi öldürmesi ve Şah'ın devrilmesinden sonra kendilerine ''İmam'ın Yolundaki Öğrenciler'' diyen bir grup şeriatçı öğrencinin ABD Büyükelçiliği'ni basarak görevlileri rehin almasının yıldönümü olan 13 Aban (4 Kasım), İran'da "Emperyalizme Karşı Mücadele Günü" olarak kutlanıyor. Humeyni'nin "ikinci devrim" dediği 444 gün süren elçilik işgali, ABD ile İran arasında 19 Ocak 1981'de Cezayir'de imzalanan anlaşmayla sona ermiş ve 20 Ocak'ta rehineler serbest bırakılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Aceh'te devlet terörü

SONRAKİ HABER

Tamil gerillalarının ilerleyişi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...