03 Kasım 1999 22:00

Aceh'te devlet terörü

Endonezya, kaybedilen onca canın ardından Doğu Timor'u terketti ama bu kez de aynı senaryonun Aceh'te tekrarlanması gündeme geldi. Eyalette yaşayanlar bağımsızlık için referandum talep ederken, Endonezya askeri hilelerin peşinde.

Paylaş
Aceh'te devlet terörü
Yıllarca işgal altında tuttuğu Doğu Timor'da binlerce insanın kanını döken Endonezya, bağımsızlık için eylemlerin yapıldığı Aceh eyaletinde de aynı oyunu hayata geçirmeye çalışıyor.
Aceh halkının, "kendi kaderini tayin" için referandum düzenlenmesi talebiyle yaptığı gösteriler yaygınlaşırken, hükümete bağlı polis ve askerler, bölgede terör estiriyor. Aceh eyaletine bağlı Meulaboh kentinde önceki gün bir araya gelen ve bağımsızlık isteyen binlerce kişi, polis saldırısına uğradı.
Polisin açtığı ateş sonucu 19 kişi yaralanırken, Meulaboh'taki hastane kaynakları, hastaneye getirilen 23 yaralıdan 19'unun ateşli silahla vurulduğunu söylediler. Sayıları 5000'i bulan göstericilerin eylem sırasında Endonezya ordusuna ait bir karargâha girerek, gönderdeki bayrağı indirmeye çalıştıkları ve bir cezaevini basarak 60 tutukluyu serbest bıraktıkları belirtildi.
Son yıllarda sık sık toplu katliamlara maruz kalan Aceh halkı, Endonezya'nın yeni Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid'e ordunun eyaletten çekilmesi talebini kabul ettirmişti. Ancak bu sözün ne zaman hayata geçeceği bilinmiyor. Yeni atanan Silahlı Kuvvetler Komutanı Amiral Widodo, Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid'in başkanlığındaki ilk kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, askeri yaklaşımın Aceh'teki sorunları çözemeyeceğini söyledi. Askerlerle isyancılar arasındaki çatışmanın kısa sürede bitebileceğini belirten Widodo, Devlet Başkanı Vahid'in kararları çerçevesinde, normalde bölgede bulunmayan tüm ilave askeri birliklerin çekileceğini öne sürdü. Aceh'te eyaletin kendi askeri gücü dışında, ağır silahlarla donanmış binlerce asker ve polis konuşlandırılmıştı.
80 bin Timorlu kayıp
Bu arada, tüm Endonezya askerlerinin terk ettiği Doğu Timor'daki uluslararası gücün (Interfet) komutanı Avustralyalı General Peter Cosgrove, bölgedeki çatışmaların kesilmesine karşın 80 bin Doğu Timorlunun hâlâ evlerine dönemediğini bildirdi. General Cosgrove, "Bölgenin daha önceki nüfusuna oranla 80 bin kişilik bir fark var. Bu insanlar hâlâ dağlarda mı yoksa bölgeyi terk mi ettiler? Bunu bilemiyoruz" dedi ve kayıp insanların Batı Timor'da bulunduklarını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Eskişehir Demokrasi Platformu'ndan

SONRAKİ HABER

İran'da 'nostalji' günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...