03 Kasım 1999 22:00

Kitapla buluşmaya az kaldı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ'nin düzenlediği 18. İstanbul Kitap Fuarı, 6 Kasım Cumartesi günü ziyarete açılacak.

Paylaş
Kitapla buluşmaya az kaldı
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ'nin düzenlediği 18. İstanbul Kitap Fuarı, 6 Kasım Cumartesi günü ziyarete açılacak. Fuarın ön açılışı ise etkinliğin bu yılki "Onur Yazarı" Prof. Dr. Server Tanilli tarafından 5 Kasım Cuma günü yapılacak.
Tepebaşı'ndaki TÜYAP İstanbul Sergi Sarayı'nda düzenlenen ve ana teması "Yeni Bin Yılın Eşiğinde Türkiye'de Aydınlanma" olan fuara, bu yıl 256 yayınevi katılacak. Toplam 72 kültür ve sanat etkinliğinin yer alacağı fuarda, aydınlanmadan toplumsal yaşama kadar geniş bir konu yelpazesi içinde gerçekleştirilecek konferans, söyleşi, ödül töreni, açık oturum ve panellere yaklaşık 200 yazar, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı konuşmacı olarak katılacak. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve yayınevi stantlarında yüzlerce yazar okurlarıyla buluşup kitap imzalayacak. Giriş ücreti 750 bin lira olarak belirlenen fuarda, öğrenci, öğretmen ve öğretim görevlilerinden geçen yıllarda olduğu gibi ücret alınmayacak.
Yabancı konuklar
Fuara her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli ülkelerden yazarlar konuk olarak katılacak. Kitapseverler fuar süresince Bulgaristan'dan Lubomir Levtchev, İtalya'dan Cristina Comencini, Almanya'dan Marianne Sparr, Yunanistan'dan Takis Teodoropulos, Fransa'dan Tahar Ben Jelloun, Jacques Lacarriere, Chrıstıne Delphy, Daniel Pennac ve Jean Claude Kebepciyan ile tanışma olanağı bulacaklar.
18. İstanbul Kitap Fuarı'nın etkinlikleri arasında, "Sosyal Demokrasi 3. Yol Tartışması", "Türkiye'nin Gelişiminde İrtica", "20. Yüzyılı Nasıl Değerlendirmeli", "Türkiye Deprem Politikası", "2000'e Doğru Türk Edebiyatı" "Edebiyatçının Yaratıcılığı, Sorumluluğu ve Yazar Öğütleri", "Aydınlanma Sürecinde Batı ve İrtica", "21. Yüzyılın Eşiğinde Nasıl Bir Okul ve Üniversite İstiyoruz?" ve "21. Yüzyılın Eşiğinde Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz?" başlıklı paneller ile yazar, gazeteci ve aydınların katılacağı söyleşiler yer alacak.
'Onur Yazarı' Server Tanilli
TÜYAP kitap fuarının bu yılki "Onur Yazarı" seçilen Prof. Dr. Server Tanilli, 1931 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra aynı fakültede asistanlığa başlayan Tanilli, akademik kariyerini Anayasa Hukuku doçentliği ile sürdürdü. Edebiyat, tarih ve felsefeye yakın ilgi duyan ve ders notları geniş yankı uyandıran Tanilli hakkında "komünizm propagandası" yaptığı gerekçesiyle 1975 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde dava açıldı. DGM'lerin kaldırılmasından sonra İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce aklanan Tanilli, uğradığı silahlı saldırı sonucu felç oldu.
1978-1980 yıllarını Avrupa'da tedavi ile geçiren Server Tanilli, 12 Eylül'den sonra Türkiye'ye döndü.
Strasbourg İnsan Bilimleri Üniversitesi'nin çağrısı üzerine Fransa'ya giden ve Türk Etütleri Enstitüsü'nde "çağdaş Türkiye kültür tarihi" dersleri veren Tanilli, 1996 yılında emekliye ayrıldı. Başlıca eserleri "Uygarlık Tarihi", "Devlet ve Demokrasi", "Yüzyılların Gerçeği ve Mirası" (6 cilt), "Yaratıcı Aklın Sentezi", "Dünyayı Değiştiren 10 Yıl", "Fransız Devriminden Portreler", "Voltaire ve Aydınlanma", "İslam Çağımıza Yanıt Verebilir mi?", "Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?" ve "Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?" olan Server Tanilli, birçok ödülün de sahibi.
ÖNCEKİ HABER

Ortaklar krizi erteledi

SONRAKİ HABER

'Susurluk bütün alanlarda yaşıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...