03 Kasım 1999 22:00

IMF bütçesi Meclis'te

2000 yılı bütçesinin yarısına yakını iç ve dış borç faiz ödemelerine ayrılmış durumda. Buna karşın işçi, memur ve üretici için bütçeden yine pay ayrılmadı.

Paylaş
IMF bütçesi Meclis'te
IMF'nin direktifleri doğrultusunda hazırlanan 200 yılı bütçesi, dün TBMM Genel Kurulu'na sunuldu. Bütçenin yarısına yakını iç ve dış borç faiz ödemelerine ayrılırken yine işçi, memur, emekli ve üreticilere bütçeden pay ayrılmadı. Bütçe gelirleri sadece vergi olurken, ödenecek faiz tutarı vergi gelirlerinin bir hayli üzerinde olacak.
IMF heyetinin ziyaretleri sürerken 2000 yılı bütçesi de Meclis'e sunuldu. Maliye Bakanı Sümer Oral, 2000 yılı konsolide bütçe büyüklüğünü 46.9 katrilyon lira olarak açıkladı. Oral, 2000 yılı bütçe uygulamalarında gelirler kadar giderlerin de üzerinde durulacağını, kamu personeli sayısının artışını sınırlayacaklarını, vatandaşın ödediği verginin her kuruşunun mutlaka yerli yerinde harcanmasına özen göstereceklerini savundu.
Oral, 2000 mali yılı bütçe tasarısını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuşunda, bütçesinin büyüklüğü hakkında şu bilgileri verdi: "2000 yılında büyüme oranı yüzde 5.5, GSMH deflatörü yüzde 42.5, toptan eşya fiyat endeks ortalaması yüzde 38.5, toptan eşya fiyat endeksi yıl sonu yüzde 20.0, tüketici fiyat endeksi yıl sonu yüzde 25 ve GSMH 124.9 katrilyon olarak hedeflenmiştir. Bu büyüklükler dikkate alınarak 2000 yılı bütçesinde giderler 46.9 katrilyon lira, gelirler 32.6 katrilyon lira, bütçe açığı 14.3 katrilyon lira, faiz dışı bütçe fazlası ise 6.7 katrilyon lira olarak belirlenmiştir."
Kamu harcamalarının 3'er aylık harcama programlarına bağlanarak bütçe ödeneklerinin buna göre serbest bırakılması ve Hazine'nin kefalet ve borçlanmalarına sınır getirilmesi uygulamalarına da devam edileceğini belirten Oral, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Yeterli ödeneği olmayan yatırım projelerinin başlatılmasına bu yıl da izin verilmeyecektir. 2000 yılı bütçe uygulamalarında gelirler kadar giderlerin de üzerinde durulacak, kaynakların akılcı kullanımı sağlanacak, harcamaların etkinliği artırılacaktır. Bu kapsamda, kamu taşıtlarının kullanımında, taşıt, akaryakıt, tamir giderlerinde ve şoför sayısında ciddi azalmalara imkân verecek bazı yeni uygulamalara gidilecektir. Üniversitelere tapuda kendi adlarına kayıtlı taşınmaz mallarını satarak elde edecekleri gelirleri yatırımlarında kullanma imkânı tanınmıştır. Kamuda personel sayısının artışını sınırlayacak bazı ilke ve tedbirlere ağırlık verilecektir. Açıktan atama izinleri, bazı zorunluluk arz eden birim ve hizmetler hariç tutulmak üzere, emeklilik, vefat ve istifa nedenleriyle ayrılan personel sayısının yüzde 80'ini geçemeyecektir. Kamu harcamalarında etkinliğin yanında şeffaflığa da özen gösterilecektir. Hükümet, vatandaşın ödediği verginin her kuruşunun mutlaka yerli yerinde harcanmasına özel bir önem vermektedir."
ÖNCEKİ HABER

Garzon, Arjantinli cuntacıları da istedi

SONRAKİ HABER

Özelleştirmede hızlı dönem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa