02 Kasım 1999 22:00

Festival yola çıkmaya hazır

Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu ve TC Kültür Bakanlığı'nın sponsorluğunu üstlendiği 5. Avrupa Filmleri Festivali-Gezici Festival, Ankara Sinema Derneği tarafından 12 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Paylaş
Festival yola çıkmaya hazır
Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu ve TC Kültür Bakanlığı'nın sponsorluğunu üstlendiği 5. Avrupa Filmleri Festivali-Gezici Festival, Ankara Sinema Derneği tarafından 12 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival 12-18 Kasım'da Ankara'da, 19-25 Kasım'da Bursa'da, 26-28 Kasım'da Çanakkale'de, 1 Aralık'ta İzmir'de ve 3-6 Aralık tarihleri arasında Yunanistan'ın Drama kentinde konuk olacak.
Gezici Festival, bu yıl ilk kez Türkiye sınırlarının dışına çıkıyor ve Yunanistan'ın Drama kentine gidiyor. 19-25 Eylül 1999 tarihleri arasında yapılan Drama Kısa Film Festivali sırasında Drama Belediye Başkanı Margaritis Tzimas ile yapılan görüşmeler sonucu Avrupa Filmleri Festivali'nin bu yıl Drama'da gösterimlerini sunması, Drama Kısa Film Festivali'nin de önümüzdeki yıl Türkiye'de konuk olması karara bağlandı. Festival, 3-6 Aralık tarihleri arasında Türk filmlerinin ağırlıklı olduğu bir programla Drama'ya gidecek. Drama Film Festivali ve Drama Belediyesi Gezici Festivali konuk edecek, ayrıca festivalin kataloğunun Yunanca'ya çevrilmesi ve filmlerin Yunanca altyazılı olarak gösterilmesini sağlayacak.
TC Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının katkılarıyla Türk yönetmen, oyuncu ve sinema yazarlarından oluşan bir grup da 3-6 Aralık tarihleri arasında Drama'ya gidecek. Drama Belediyesi de yaklaşık elli kişilik bir grup halinde Yunan sinemacıların Atina'dan Drama'ya gelmesini sağlayacak ve böylece kentte bir Türk-Yunan sinemacılar buluşması gerçekleştirilecek.
Festivalin programı yaklaşık 100 kısa ve uzun metrajlı filmden oluşacak. Festival Yürütme Kurulu şu ana kadar ön eleme için başvuran 347 filmden 58 kısa ve 19 uzun metrajlı filmi programına aldı.
Festival bu yıl "Bir Oyuncu" adlı bölümde Tuncel Kurtiz'in filmlerinden oluşan bir toplu gösterim sunacak. Tuncel Kurtiz'in yönettiği ve oynadığı İsveç yapımı "Gül Hasan" filmi de bu bölümde yer alacak.
Türk sinema tarihinde yer etmiş birçok önemli filmde oynayan, dünyanın çeşitli ülkelerinde önemli sinema ve tiyatro etkinliklerinde yer alan Kurtiz'e onur ödülü olarak bir kitap armağan edilecek. Festival yönetimince basıma hazırlanan bu kitap, Tuncel Kurtiz'in sanat yaşamını ve Kurtiz'le ilgili anıları içeriyor.
Bu yıl "Avrupa'nın En İyileri" bölümünde çeşitli ülkelerden klasikleşmiş yapıtlar sunulacak. Bu bölümde Epidemic (Lars von Trier), Cehennemde İki Devre (Zoltan Fabri), Bir Sarışının Aşkları (Milos Forman), Kör Talih (Krzsytof Kieslowski), Bay Hulot'nun Yaz Tatili (Jacques Tati) gösterilecek.
Festivalin "Avrupa Avrupa" bölümünde her yıl olduğu gibi Avrupa sinemasının güncel durumunu yansıtan özenle seçilmiş yeni filmler yer alıyor. Lotoda büyük ikramiyeyi kazanınca heyecandan ölen arkadaşlarının yerine parayı alabilmek için çaba harcayan bir köy halkının öyküsünü anlatan İrlanda yapımı "Waking Ned Divine", para üzerine yapılmış en güzel komedilerden biri.
Peter Del Monte'nin 1998 İtalya yapımı Araba Camı Yıkayıcılarının Türküsü adlı filmi 1980'lerin sonunda Kanada vizesi almak umuduyla Roma'ya gelen Polonyalı bir ailenin büyüleyici ve ürkütücü öyküsünü anlatıyor. Film Annecy Film Festivali'nde Sergio Leone Ödülü'ne değer bulunmuştu.
Festivalde daha önce "Ulusal Başarı Günü" adlı bol ödüllü kısa filmi gösterilmiş olan İngiliz Yönetmen Ben Hopkins'in ilk uzun metrajlı filmi "Simon Magus", 19. yüzyılda bir Polonya köyünde geçen fantastik, mistik, yer yer komik bir öykü.
Shakespeare trajedilerini çağrıştıran Vladimir'in Michalek'in "Sekal Ölmeli" adlı filmi ise, feodal düzenin sürdüğü 1943 Orta Avrupası'ndan ilginç bir kesit sunuyor.
Claude Moirièras'ın Jean Vigo Ödülü alan "Bana Hayal Kurduğumu Söyle / Dis-moi que je reve" adlı filmi, sorunlu çocukları konu alan filmlerin kitch tuzağına düşmeksizin de yapılabileceğine iyi bir örnek. Fransız Alpleri'nde ailesiyle birlikte yaşayan, insanlar yerine ineğiyle konuşmayı tercih eden zihinsel özürlü Julien'in öyküsünü anlatan film, ele aldığı zor konuyu cesurca işliyor. Ayrıca şaşırtıcı derecede komik ve duygusallığa kaçmaksızın izleyiciyi etkileme gücüne sahip.
"Bir Sonbahar Hikâyesi" ve "Mavi Sürgün" filmlerindeki oyunculuğundan anımsayacağımız Can Togay'ın senaryosunu yazıp yönettiği Macar yapımı "Tanrı'nın Unuttuğu Yerde Bir Kış" adlı filmi de Avrupa Avrupa bölümünde yer alıyor. Film, Doğu Avrupa'da kışın kar nedeniyle yolları kapanan küçük bir dağ köyünün tutkulu film izleyicisi olan sakinlerinin öyküsünü anlatıyor.
Bruno Podalydès'in senaryosunu yazıp yönettiği başrolünde kardeşi Denis Podalydes'in rol aldığı "Tanrı Yalnız Beni Görüyor / Dieu Seul Me Voit", hayatı kararsızlıklar üzerine kurulu bir adamın komik öyküsünü anlatıyor. Film bu yıl, En İyi İlk Film Cesar'ına layık bulundu.
36. Antalya Film Festivali'nde En İyi Üçüncü Film, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini alan Zeki Demirkubuz'un Üçüncü Sayfa adlı filmi de festivalde gösterilecek.
Zamanın durduğu izlenimini veren bir küçük kasabada yaşayan insanların filmi Kiraz Ağacı yönetmeni Marc Recha'ya Locarno Film Festivali'nde de FIPRESCI ödülü kazandıran flm bize bu dinginliğin ardında birçok gizemin saklı olabileceğini anlatıyor.
Festivalde kukla animasyonun öncülerinden İngiliz Barry Purves'in bir toplu gösterisi de yer alıyor. Purves'in bütün filmlerinin yer alacağı toplu gösterimdeki filmler Next, Screenplay, Rigoletto, Achilles ve Gilbert & Sullivan.
Festivalin "Bir Okul" bölümünde de Rusya'nın eski sinema okullarından VGIK toplu gösterisi yer alıyor.
ÖNCEKİ HABER

FP, 'batı taklitçiliği'nde

SONRAKİ HABER

Kütüphanelere gerekli ilgi gösterilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...