02 Kasım 1999 22:00

Uçak kazasının ardındaki sis perdesi

Geçtiğimiz hafta sonu Msır Havayolları'na ait Boeing 767-300 tipi uçağın, ABD'de bulunan JFK Havaalanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra...

Paylaş
Uçak kazasının ardındaki sis perdesi
Geçtiğimiz hafta sonu Msır Havayolları'na ait Boeing 767-300 tipi uçağın, ABD'de bulunan JFK Havaalanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra 'bilinmeyen nedenlerden' ötürü yere çakılması, bir dizi soruyu da beraberinde getirdi. Uçak üretimi ve havayolları yönetimi konularındaki güvenlik tedbirleri bir kez daha masaya yatırılırken, ABD ve Mısır'ın kaza ile ilgili aydınlatıcı bilgi vermemesi dikkat çekiyor.
Füze ihtimali
Mısır ve Avrupa basınında, kazanın muhtemel nedenleri üzerine raporlar yayınlandı. ABD yönetimi ile yakın ilişkiler içerisindeki Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise, mevcut rotanın değiştirilmesinin tartışılabileceğini söyledi. Mübarek'in 'sırdaşı' olarak bilinen Al-Gomhuriya gazetesinin editörü Samir Ragab ise, Washington'un üç yıl önce düşen TWA kazasının nedeninin bir füze testi olabileceğini araştırması gerektiğini yazdı. Yazıda, "ABD'li yetkililer uyanmalı ve aynı noktada gerçekleşen bu iki kazayı açıklığa kavuşturmalıdır. TWA uçağının karadan fırlatılan bir füze nedeniyle patlamış olma ihtimali hakkında göz ardı edilemeyecek raporlar var" cümleleri kullanıldı.
Bilgiler gizleniyor
Mısır hükümeti, ülkedeki gazetelerin kazada ölen Mısırlılar ile ilgili haberler yayınlamasını yasaklayarak sansürcü zihniyetini bir kez daha ortaya koydu. Reuters haber ajansı, ABD'de eğitim gören ve aralarında tümgeneral gibi yüksek rütbelilerin de bulunduğu 30 Mısırlı askerin uçakta olduğunu bildirdi. Reuters'e göre, askerlerin çoğunluğu, ABD'nin Mısır'a sattığı Apache helikopterlerini kullanacak olan pilotlardı.
Üç isim kayıp
Reuters, üç Mısırlı yetkilinin isimlerinin de yolcu listesinde bulunmamasına dikkat çekti.
Bu, kazada ölenlerin sayısının bazı kaynaklarda 214, bazılarında ise 217 olarak geçmesini de açıklıyor. Pazar günü televizyonlarda, Mısır uçağının New York'a uğramadan önce Mojave Çölü'ndeki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'ne uğradığı haberi verildi. Askeri kaynaklar daha sonra bu haberi yalanladı.
Bu haber ve Mısır tarafından uygulanan sansür, uçağın içinde bulunan askerlere ilişkin bir nedenden ötürü vurulmuş olabileceği ya da taşıdıkladı birtakım gizli askeri malzemenin kazaya neden olmuş olabileceği yolundaki spekülasyonları güçlendiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Oslo'da 'Özgür Filistin' sloganları atıldı

SONRAKİ HABER

Darbenin bakanlarına batıdan övgü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...