01 Kasım 1999 22:00

Çocuk işçiler okumak istiyor

Çeşitli nedenlerle okullarından ayrılarak çalışmaya başlayan çocuk işçiler, olanak bulmaları halinde yeniden okumak istiyorlar.

Paylaş
Çocuk işçiler okumak istiyor
Çeşitli nedenlerle okullarından ayrılarak çalışmaya başlayan çocuk işçiler, olanak bulmaları halinde yeniden okumak istiyorlar. Küçük yaşta çalışmak zorunda kaldıkları için gelişimleri olumsuz etkilenen çocukların yüzde 90'ında, çeşitli hastalıklar görülüyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Çocuk İşçiliğinin Elimine Edilmesi Uluslararası Programı (IPEC) çerçevesinde 1993 yılından beri yürüttüğü projeler devam ediyor. Bu amaçla 4. dönem TİSK-IPEC projesi, geçen yıl İstanbul'da metal sektörünün yoğun olarak bulunduğu Pendik Sanayi Sitesi'nde başlatıldı.
Yüzde 91.4'ü hasta
Çalışan çocukların sağlık, eğitim, iletişim sağlama gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kurulan Çalışan Çocuk Bürosu'nda 13-15 yaş grubundaki 175 çocuğun sağlık kontrolü yapıldı. Tarama sonucunda çocukların yüzde 91.4'ünün sağlığının bozuk olduğu saptandı. Bu çocuklarda en sık kulak zarında bozukluk belirlenirken, 20 çocukta solunum fonksiyon test sonuçlarında azalma, 17 çocukta görme azalması, 12 çocukta gürültüye bağlı işitme azalması, 8 çocukta renk körlüğü, 4 çocukta kulakta iltihap, 3 çocukta kalp hastalığı belirtisi, 2 çocukta düşük tansiyon test edildi. Sadece 15 çocukta patolojik bir duruma rastlanmadı.
Paralı eğitim çalıştırıyor
Yapılan anket ile de ayrıca çocukların demografik yapıları, sosyo-ekonomik durumları, sosyal eğilimleri tespit edildi. Anket sonuçlarına göre, çocuklar ya okulların eğitimlerini yeterli bulmadıklarından ya da onlar için çok pahalı olmasından dolayı çalıştıklarını belirttiler. Çocukların yüzde 50'si olanak bulunması halinde yeniden örgün eğitime dönmek istediklerini söyledi. Ayrıca, çocukların yüzde 30'u okumayı sevmedikleri için, yüzde 29'u meslek öğrenmek amacıyla, yüzde 23'ü ise maddi sorunlar nedeniyle çalışmaya başladıklarını dile getirdiler.
TİSK-ILO Pendik Sanayi Sitesi Çalışan Çocuk Bürosu'nun raporuna göre, IPEC programının uzun dönemli hedefi çocuk işçiliğin tamamen ortadan kalkması. Ancak, bunun sosyal ve ekonomik koşullardaki gelişmelere bağlı olduğu biliniyor. Türkiye ve benzeri ülkelerin sahip olduğu sosyo-ekonomik yapı ve kültürel değerler bu sorunun kısa vadede çözülmesinin olanaksız olduğunu gösteriyor. Çocuklar, erken yaşta daha çok ailelerinin isteğiyle çalışma yaşamına atılıyor. Çocukların çalışma yaşamında yer alması fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Sonuç olarak düşük gelir ve bilgi-becerinin sonucu olan çocuk işçilik, ancak makro ekonomik ve sosyal sorunların çözümlenmesiyle tamamen ortadan kalkabileceği vurgulanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Bandırma'da Emek Platformu tartışılıyor

SONRAKİ HABER

Çanakkaleli mücadeleyi bırakmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa