01 Kasım 1999 22:00

Devlet Sümerbank işçisini aldatıyor

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Sümerbank işçilerinin bir kısmının fabrikaların devredildiği üniversitelerde, bir kısmının diğer kamu kurumlarında...

Paylaş
Devlet Sümerbank işçisini aldatıyor
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Sümer Holding'e ait Bakırköy Sümerbank ve Beykoz Deri Kundura fabrikalarında çalışan işçilerin bir kısmının buralarda kurulacak üniversitelere geçeceğini, bir bölümünün Sümer Holding'e bağlı kuruluşlarla diğer kamu kuruluşlarına yatay geçiş yapacağını, kabul etmeyenlerin ise işten atılacağını açıkladı. Yalova'nın sözleri, işçilerin iş akitlerinin fesh edilmeyeceği yönündeki açıklamanın aldatmacadan ibaret olduğunu ortaya koydu.
Önceki gün Paris'e yaptığı ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye dönen Devlet Bakanı Yüksel Yalova, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakırköy ve Beykoz Sümerbank'ın Ağustos '99 itibariyle zararlarının 6 trilyon lira olduğunu, bu rakamın yıl sonuna kadar 10 trilyon lirayı bulmasının beklendiğini söyleyerek, "Biz bu iki kuruluşu, Maliye Bakanlığı'na devrettik.
Bakanlık da 2 üniversiteye tahsis etti. Bu işlem yapılmamış olsaydı, bu kuruluşlar 3-5 ay sonra işçi ücretlerini dahi ödeyemeyeceklerdi" diye konuştu. Bu uygulamayla, iki kuruluşun Maliye Bakanlığı'na olan borçlarının kalktığını da kaydeden Yalova, buralarda çalışan işçiler için de şunları söyledi: "İşçilerin bir kısmı, burada kurulacak üniversitelere geçecek, bir bölümü Sümer Holding'e bağlı kuruluşlarla diğer kamu kuruluşlarına yatay geçiş yapacak. Kabul etmeyenlerin de iş akitleri feshedilecek" dedi.
İşçiler mücadele edecek
Özelleştirme Yüksek Kurulu, 12 Ekim 1999 tarihinde, Sümer Holding'e ait üç fabrikanın vergi borçları nedeniyle üniversitelere devredilmesine karar vermişti. Karara göre; Bakırköy Sümerbank Galatasaray Üniversitesi'ne, Beykoz Sümerbank İstanbul Teknik Üniversitesi'ne, Kayseri Sümerbank ise Erciyes Üniversitesi'ne devrediliyor. Her iki fabrikadaki işçiler de hem işlerini kaybetmemek hem de fabrikalarının peşkeş çekilmesini engellemek amacıyla direnişe geçmişler, fabrika işgaline kadar varan eylemler sonucunda iş akitlerinin feshedileceğine dair Sümer Holding Genel Müdürlüğü kararının iptal edildiği açıklanmıştı. Bunun bir kazanım olduğunu ancak asıl hedeflerinin devir kararının geri alınması olduğunu belirten işçiler, mücadeleye devam edeceklerini bildirmişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit'ten Demirel'e yeşil ışık

SONRAKİ HABER

Bandırma'da Emek Platformu tartışılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...