01 Kasım 1999 22:00

Yolsuzluklara müffettiş yetmiyor

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca hazırlanan ve Türkiye'deki yolsuzlukların yıllar itibariyle dökümünü çıkaran bir bilgi notunda...

Paylaş
Yolsuzluklara müffettiş yetmiyor
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca hazırlanan ve Türkiye'deki yolsuzlukların yıllar itibariyle dökümünü çıkaran bir bilgi notunda, giderek artan yolsuzluklar karşısında, kurula bağlı müfettişlerin yetersiz kaldığı belirtildi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından iç işleyişin değerlendirilmesine yönelik olarak hazırlanan bilgi notunda son altı yılda kurulun incelemeye aldığı yolsuzluk sayısının ikiye katlandığı belirtildi. ANKA'nın haberine göre; Başbakanlık Teftiş Kurulu bilgi notunda, "Kurulun iş yükü, kurulun kadrosuna göre oldukça fazladır" denildi ve yıllara göre araştırılan yolsuzluklar sıralandı.
Şu an 200 yolsuzluğu araştırıyor
Bir başkan, 19 başmüfettiş ve müfettiş ile 10 müfettiş yardımcısı olmak üzere 30 kişiden oluşan Başbakanlık Teftiş Kurulu özel durumlarda kamu kurumlarından müfettiş desteği isteyebiliyor. Kamuoyunda, yazılı ve görsel basında yer alan önemli ihbar, iddia ve şikâyetleri başbakanın emri veya onayıyla inceleyen, gerektiğinde soruşturan Başbakanlık Teftiş Kurulu, halen 200 dolayında yolsuzluk dosyası üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.
Kızılay'ı da araştırıyor
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü dosyalar arasında Kızılay'ın deprem bölgesindeki faaliyetlerinin yetersizliğine ilişkin iddialar, deprem sonrasında bölgede telefon haberleşmesinin neden kesildiğine ilişkin araştırma, Futbol Federasyonu'nun maç yayın hakkını usulsüz olarak verdiğine yönelik iddialar yer alıyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İşten atılan 1400 işçi
     fabrika önünde bekliyor
Bursa'da kurulu Bursa İplik Sanayi AŞ'de işten çıkarılan 1438 işçinin, kıdem ve ihbar tazminatlarını almak için fabrika önünde toplanma eylemleri sürüyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki BİSAŞ AŞ önünde toplanan işçiler adına konuşan işçi temsilcisi Nuri Kaya, temmuz ayı başından itibaren bütün yetkili makamlara başvurduklarını, ancak kimsenin sorunu çözmeye yanaşmadığını söyledi.
Patron hile yapıyor
Türkiye'nin en büyük pamuk ipliği tesislerinden biri olan BİSAŞ'ın, yazısı kaldırılarak fabrikaya Polteks Dış Ticaret AŞ tabelası asılmasını eleştiren Kaya, şöyle konuştu: "Yönetici ve personel aynı. Tazminatımızı istiyoruz, 'Siz gidin BİSAŞ'a. Burası artık Polteks'in diyorlar. Burası BİSAŞ Şirketler Topluluğu'na ait. Bu topluluğun bütün borçları BİSAŞ'a yüklenmiş, BİSAŞ da buharlaşmış... Diğer şirketler harıl harıl çalışıyor. İşveren uzlaşma değil, hakkı gasp edilen ucuz işçi arıyor. Bizi küçümsüyor, hakir görüyor. Şimdi gazetelerde ilanlarla işçi arıyorlar. Bize (Sizi işe alırız, ancak bütün alacaklarınızdan vazgeçerseniz, asgari ücretle işbaşı yaparsınız) diyorlar. Bizim 4 trilyon lira alacağımız var. Çok perişanız."
Haklarını alana kadar eyleme devam edeceklerini ifade eden Kaya, 5 aydır işsiz olduklarını, duyarlılık gösterilmezse açlık grevi yapacaklarını söyledi.
BİSAŞ işçileri, fabrika önündeki eylem sırasında, Polteks adıyla faaliyete geçen fabrika için yeni işe alınan işçilerle karşılaştı. Yeni işçilerin bir kısmı işe başlarken, bir kısmı protestocu işçilerin tepkisi üzerine, işbaşı yapmadı.
Bu arada, fabrika önüne gelen polis ekipleri, slogan atan işçilerin önüne barikat kurarak, geri çekilmelerini sağladı. İşçilerle polis arasında tartışma yaşanırken, bazı işçilerin baygınlık geçirdiği gözlendi.
ÖNCEKİ HABER

İETT'den paso soygunu

SONRAKİ HABER

'Özgürlükler' diyarında sanatçı avcılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...