01 Kasım 1999 22:00

İETT'den paso soygunu

İETT, öğrencilere 500 bin lira karşılığında verdiği paso için öğretmen ve özürlülerden 5 milyon lira istiyor.

Paylaş
İETT'den paso soygunu
Rojda İldan
İETT Genel Müdürlüğü, paso çıkarmak için geçen yıl 100'er bin lira veren öğretmen, özürlü ve şehit ailelerinden bu sene bandrol parasıyla birlikte 5 milyon lira istiyor. Eğitim-Sen ise kararın derhal geri alınmasını istiyor.
Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Eğitim-Sen İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Alaattin Dinçer, 25 Mayıs 1999'da alınan bu kararı aslında öğretmenlerin pasodan yararlanmaması için yapılan bir belediye faaliyeti olarak gördüklerini belirtti. Belediyenin öğretmenlerin pasodan yararlanmasından memnun olmadığını belirten Dinçer, "Bu hakkı birdenbire ortadan kaldıramadığı için belediye bu dolambaçlı yollara başvuruyor" dedi.
Pasolar alınmak isteniyor
Uygulamayla uzun vadede öğretmenlerden indirimli pasoları geri almanın planlandığını söyleyen Dinçer, konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile de görüştüğünü belirtti. Gürtuna'nın kendisine İETT'nin zarar ettiğini, o yüzden böyle bir kararın alındığını söylediğini belirten Dinçer, "Oysa İstanbul'da polisler, askerler ve belediye çalışanları hiç ücret ödemeden seyahat edebiliyor. Bu durumda İETT zarar etmiyor.
Bedrettin Dalan döneminde verilen bu hakkı şimdi elimizden almaya çalışıyorlar. Biz bu kararın derhal geri alınmasını istiyoruz" dedi.
Kararı encümen heyeti aldı
Öğretmenlerin paso haklarının gaspına yönelik bir girişim nitelendirilen bu uygulamayı niçin başlattıklarını sormak için aradığımız İETT Paso Şefi Erkal Coşkun, kararın gerekçesini bilmediğini söyledi. Coşkun, paso fiyatlarının mayıs ayında belirlendiğini, öğrencilerden 500 bin lira öğretmenlerden de bandrol dahil 5 milyon lira aldıklarını söyledi. Uygulamanın sadece öğretmenler için geçerli olmadığını, 'şehit aileleri' ve yüzde doksan çalışamaz durumda olan sakatlar için de bu fiyatın geçerli olduğunu belirten Coşkun "Bir tek öğrencilerden 500 bin lira alıyoruz. Ama öğrenciler bir ikinci kere paso çıkarmak isterlerse onlardan 8 milyon 500 bin lira alıyoruz. Bu karar 25 Mayıs 1999'da alınmış bir encümen heyeti kararıdır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bahçelievler katliamına idam kararı

SONRAKİ HABER

Yolsuzluklara müffettiş yetmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...