01 Kasım 1999 22:00

Bahçelievler katliamına idam kararı

Ankara'nın Bahçelievler semtinde 1978 yılında 7 TİP'linin katledilmesine ilişkin 21 yıldır süren dava sonuçlandı.

Paylaş
Bahçelievler katliamına idam kararı
Bahçelievler katliamı davasında tutuklu olarak yargılanan Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu'na, yedişer kez ölüm cezası verildi. Ankara Bahçelievler semtinde 8 Ekim 1978 tarihinde 7 TİP'li gencin katledilmesine ilişkin aralarında Abdullah Çatlı'nın da olduğu 5 sanığın yargılandığı davanın son duruşması dün Ankara 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanıklar Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu'nun da katıldığı duruşmada, hem duruşma salonuna hem de salon dışına yoğun polis yığınağı yapıldı.
Sanık avukatlarının savunma yaptığı duruşmada, haklarında gıyabi tutuklama kararı olan firari sanıklar, Mahmut Korkmaz ve Kadri Kürşat Poyraz'ın dosyalarının ayrılmasına ve ayrı bir davada takip edilmesine karar verilirken, Abdullah Çatlı'nın ölümü nedeniyle hakkında açılan dava ortadan kalktı.
Ağaoğlu'nun avukatı Yalçın Kasaroğlu, Turan Demirkan'ın işkence ile alınan ifadesinin müvekkili için delil olarak kullanıldığını söyleyerek, müvekkilinin beraatini istedi. Pişmanlık Yasası'nın sadece PKK'liler için çıkarılmasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu kaydeden Kasaroğlu, Yasa'daki ceza indiriminin genele yayılmasını ve Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesini istedi.
Ağaoğlu'nun ikinci avukatı Mustafa Aksoy ise, Duran Demirkan'ın ifadesinde, "olay gecesi gözcü olduğunu ve 3 kişinin arabadan indiğini bunlardan birinin Ünal Osman Ağaoğlu olduğunu" söylediğini hatırlatarak, sokağın ve evin gösterildiği maket eşliğinde Demirkan'ın, evin 300 metre ötesinde durduğunu, karanlıkta Ağaoğlu'nu görmesinin mümkün olmadığını anlattı. Demirkan'ın Ağaoğlu'nu tanımadığını ve hakkında verdiği bilgilerin doğru olmadığını ifade eden Aksoy, müvekkilinin beraatini istedi.
Avukatların savunmalarının ardından son sözlerini söyleyen Ünal Osman Ağaoğlu, katliam suçundan yargılanmanın ruhunu derinden yaraladığını iddia ederek, "Yaradılanı severiz yaradandan ötürü" felsefesini benimseyen bir insan olarak fikirlerinden dolayı insanlara silah çekecek kadar gaddar biri olmadığını söyledi ve beraatini istedi. Bünyamin Adanalı ise konuşmamayı tercih etti ve sadece beraatini istedi.
Sanıkların konuşmalarının ardından duruşmaya 5 dakika ara veren mahkeme heyeti, idam kararını açıkladı. Hakim, sanık avukatlarının Pişmanlık Yasası'nın Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesi istemini reddederken, sanıklar kararı sessiz karşıladılar.
Aftan yararlanacaklar
Kamuoyunda "Haluk Kırcı'nın affı" olarak nitelendirilen af tasarısının 11/1-2 maddesinden Bahçelievler katliamı sanıkları da yararlanacak. Af tasarısı Bakanlar Kurulu'nun sunduğu gibi yasalaşırsa ölüm cezasına mahkûm edilen Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu'nun cezaları 10 yıl hapse dönüşecek.
ÖNCEKİ HABER

Demir: 'Sendikalaşma, işgüvencesinin

SONRAKİ HABER

İETT'den paso soygunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...