01 Kasım 1999 22:00

'Ortadoğu Zirvesi' Oslo'da başladı

Ortadoğu'daki yeni dengelerin tartışılacağı ve 'barış süreci' adı altında Filistin'in nihai statüsünün belirlenmesinde yeni adımların atılacağı...

Paylaş
'Ortadoğu Zirvesi' Oslo'da başladı
Ortadoğu'daki yeni dengelerin tartışılacağı ve 'barış süreci' adı altında Filistin'in nihai statüsünün belirlenmesinde yeni adımların atılacağı zirve toplantıları dün Norveç'in başkenti Oslo'da başladı.
Norveç yönetiminin daveti üzerine düzenlenen toplantıların ilk gününde, taraflar ABD Başkanı Bill Clinton'ın huzuruna çıktı. Oslo'ya dün sabah gelen Clinton, İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın barış sürecini sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.
Zirve kapsamındaki oturumların sadece İsrail, Filistin ve ABD'li yetkililer arasında olmayacağı, aynı zamanda Ürdün, Fas, Tunus, Rus ve bazı Avrupalı yetkililerin de bir araya geleceği kaydediliyor. Görüşmeler, İsrail eski başbakanı İzak Rabin'in ölüm yıldönümüne rastlıyor.
Üçlü toplantı bugün
Clinton, Ehud Barak ve Yaser Arafat'ın bugün üçlü bir görüşme yapacakları belirtilirken, Barak ve Arafat'ın ikili temasta bulunmasının öngörülmediği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Madaleine Albright'ın eşlik ettiği Clinton'ın, Oslo'da Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile de görüşmesi bekleniyor.
Clinton eylemle karşılanıyor
Clinton'un Norveç'e geleceğinin kesinleşmesinden sonra ülkedeki demokratik kitle örgütlerinin başlattığı antiemperyalist kampanya, miting çağrılarıyla devam ediyor. Oslo'da 13 kitle örgütü tarafından oluşturulan platform ve Uluslararası Af Örgütü ile Çocukları Koruma Örgütü, ayrı ayrı miting çağrıları yaptılar. Resmi bir ziyaret için ilk kez Norveç'e giden Clinton'ın gösterilerden canının sıkılmamasını isteyen hükümet yetkilileri ise olağanüstü güvenlik önlemleri alınması için talimat verdi.
Mısır boykot etti
Zirve toplantısının tüm katılımcılarını rahatsız eden başka bir konu ise Ortadoğu'da ABD'nin en önemli işbirlikçilerinden Mısır'ın İsrail ile yaşadığı gerginlik nedeniyle toplantıyı boykot etmesi. Clinton'ın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 'Ortadoğu Zirvesi'ne katılmama kararını değiştirmesi için ikna etmeye çalıştığı, ancak başarılı olamadığı belirtiliyor. Mısır, zirveye katılmama nedeni konusunda bir açıklama yapmazken, Mısır basını Mübarek'in zirveye davet ediliş şeklini "alçaltıcı" bulduğu için katılmayacağını yazdı. Mısır'ın alt düzeyde dahi zirveye katılmayı reddetmesi üzerine Ürdün Kralı Abdullah da Oslo'ya gitmekten vazgeçerek, Dışişleri Bakanı'nı gönderme kararı aldı.
Bu gelişmelerin ardından zirvenin geniş katılımlı gerçek bir Ortadoğu zirvesi olması yolundaki Amerikan planının suya düştüğü yorumları yapıldı. Mübarek ve Kral Abdullah'ın'ın zirveye katılmamasının ise Arafat'ın elini güçlendirebileceği konuşuluyor.
8 Kasım'da görüşme
Bu arada İsrailli ve Filistinli yetkililerin, nihai barış anlaşması görüşmeleri için 8 Kasım'da Batı Şeria'daki Ramallah kentinde bir araya gelme konusunda anlaştıkları bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da kasırga dehşeti

SONRAKİ HABER

Mısır uçağında kurtulan yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa