01 Kasım 1999 22:00

Hindistan'da kasırga dehşeti

Hindistan'ın doğusunu yerle bir eden kasırganın "akla hayale sığmayacak kadar büyük" hasara yol açtığı bildirildi.

Paylaş
Hindistan'da kasırga dehşeti
Hindistan'ın doğusunu yerle bir eden kasırganın "akla hayale sığmayacak kadar büyük" hasara yol açtığı bildirildi. Yetkili makamlar, hızı saatte 260 kilometreyi bulan kasırgada 3000 civarında insanın öldüğünü belirtiyorlar. Bölgedeki basın görevlilerinin verdiği bilgiye göre ise, bu rakam çok daha korkunç boyutlara ulaşabilir.
200 bin ev yıkıldı
Bengal Körfezi'nde patlayıp önceki gün öğleden sonra Orissa eyaleti kıyılarına ulaşan kasırga, 200 bin evi tamamen ya da kısmen yıktı. Deniz kıyısındaki Puri bölgesinde de yüksekliği 9 metreye ulaşan dalgalar, kıyıda büyük hasara yol açtı. Eyaletin başkenti Bhubaneshwar'da iletişimin ve elektriğin kesik olduğu, Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayee'nin, Orissa ve Batı Bengal'de olağanüstü hal ilan ettiği kaydedildi.
Onbinlerce insan aç
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, gıda, mum, elbise ve diğer yardım malzemesi yüklenen gemilerin Orissa eyaletinde bulunan Paradip Limanı'na hareket ettiği, 50 ton tıbbi yardım malzemesi taşıyan bir trenin de başkent Yeni Delhi'den yola çıktığı belirtildi. Görgü tanıkları, köylülerin Paradip'e giden yolda araçları durdurarak yiyecek istediğini, dükkânları yağmalayarak çeşitli gıda malzemeleri aldığını söylediler. Açıklamada, kasırganın vurduğu 2000 köyde en az 2 milyon insanın yaşamının alt üst olduğu ve 48 teknenin battığı kaydedildi.
Uzmanlar anlaşılmadı
Hindistan Kızıl Haç Topluluğu Sekreteri Subhash Gupta, çeşitli yayın kuruluşlarına verdiği demeçlerde, meteoroloji uzmanlarının yaklaşan kasırga hakkında bilgi verdiklerini ancak, resmi meteoroloji uzmanları tarafından yapılan açıklamaların "fazlasıyla teknik" bilgiler içerdiğinden, halk tarafından anlaşılmadığını belirtti. Ülkede 1977, 1989 ve 1990 yıllarında da şiddetli kasırgalar yaşanmış, 1977 yılındaki bir fırtınada yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Şok fiyata diploma!

SONRAKİ HABER

'Ortadoğu Zirvesi' Oslo'da başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...