31 Ekim 1999 22:00

Şok fiyata diploma!

Erturhan Akşam Lisesi'nin gazetelere verdiği ilan görenleri şaşırttı. İlanda, lise mezunu olmayanlara lise diploması satıldığı belirtiliyordu. "Lise diploması olmayanlar, şok fiyata..." başlığı ile yayınlanan ilan, eğitim sisteminin düştüğü batağı gösteriyor.

Paylaş
Şok fiyata diploma!
Rojda İldan
Takvim Gazetesi'nde yayınlanan ilanın indirim yapan herhangi bir mağazayla, ilanı verenin de kârsız mal satan bir tüccarla alakası yoktu. İlan, kendine bir nesne beğenmek için gazeteye bakanları da ilgilendirmiyordu. Erturhan Akşam Lisesi'nin ilanıydı. İlanı verenler eğitimcilerdi, ilanın yöneldiği kişiler ise parasızlıktan, eğitim yetersizliğinden ya da çeşitli imkânsızlıklardan dolayı liseyi bitirememiş ama şimdi lise mezunu olmak isteyenlerdi.
'İş ve prestij için'
Pek göze batmayan, sadece konunun muhatapları olan 'lise okuyamamışları' ilgilendirir gibi gözüken bu ilan, aslında yıllardır bilinçli olarak uygulamaya konulan yanlış politikalar yüzünden eğitimin düştüğü trajikomik halin bir göstergesi. "Lise Diploması Olmayanlar!" cümlesi ile başlayan Erturhan Akşam Lisesi'nin ilanında, "Şok fiyatla, son dönem kayıtlarını kaçırmayın" deniliyor. Kredili sistemde okumak için son fırsat ve son yıl olduğunun belirtildiği reklamda Erturhan Akşam Lisesi yetkilileri, "Özel akşam lisemize kayıt olun, mezun olun, diploma alın, işe girin, prestij kazanın" diyorlardı.
Cüzdan birikimine diploma
Bu ilanda dikkatleri 'özellikle çeken' iki nokta var. Birincisi; lise diplomasının 'fiyat'la veriliyor olması. Fiyatın çok ya da şok olması o kadar önemli değil, önemli olan diplomanın bilgi birikimi sonucunda değil cüzdan birikimi sonucunda veriliyor olması. Dikkatleri üzerine çeken ikinci nokta ise dershane sürecinin, dershane yetkililerince 'mezun olmak', 'işe girmek' ve 'prestij sahibi olmak'la tanımlanıyor olması. Gidenler orada nasıl bir eğitim alacak? Sınıflar kaç kişilik olacak? Normal liselerdeki eğitim yetersizliği nedeniyle sınıfta kalıp, akşam liselerine gitmek zorunda kalanlar, burada lise diplomasını alabilecek kadar yeterli bilgi sahibi olabilecekler mi? Bu konulara dair hiçbir açıklama yok. Dershane yetkililerinin reklamla dikkatlerimizi çektiği nokta diplomanın nasıl alınacağı değil, diplomanın ne karşılığında alınacağı ve onunla ne yapılacağı.
ÖNCEKİ HABER

Basın-İş Genel Kurulu sona erdi

SONRAKİ HABER

Hindistan'da kasırga dehşeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...