31 Ekim 1999 22:00

Asgari ücrette ikinci raund

2000 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek amacıyla ilk toplantısını 18 Ekim günü yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu hafta ikinci toplantısını yapacak.

Paylaş
Asgari ücrette ikinci raund
2000 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek amacıyla ilk toplantısını 18 Ekim günü yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu hafta ikinci toplantısını yapacak.
5 işçi, 5 işveren 5 de hükümet yetkilisinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısında 2 Kasım günü tarım kesimi, 3 Kasım'da da sanayi kesimi ücretini belirmek için Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan başkanlığında toplanacak.
İşçi kesimini komisyonda temsil eden Türk-İş, asgari ücret hesaplanırken, işçinin ailesiyle birlikte tüketim harcamalarının esas alınmasını, ücretin ulusal düzeyde, sanayi/tarım kesimi ayrımı yapılmadan belirlenmesini, satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirmenin ayrıca ilave edilmesini, belirlenen ücretin adil gelir dağılımını sağlamaya yönelik olmasını ve refahtan pay içermesini istiyor.
İşveren kesimi TİSK ise asgari ücretin ekonominin içinde bulunduğu milli gelir azalışı, işsizlik artışı, ihracat gerilemesi ve enflasyonda yükseliş eğilimi olgularını büyütmeyecek şekilde belirlenmesi gerektiğini, gerçekleşen enflasyon yerine hedeflenen enflasyonun baz alınmasını, 16-25 yaş ayırımı yapılmadan 25 yaşın esas alınmasını, aile unsuru dikkate alınmadan tek işçiye göre belirlenmesini ve toplu sözleşme yapılan ve yapılmayan işyerlerinin ayırt edilmesini istiyor.
İşçi ve işveren konfederasyonu, temsil ettikleri kitlelerin haklarını göz önünde bulunduran istemlerde bulunurlarken, ücretin belirleniş aşaması sırasında tarafsız olması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da, işveren temsilcisi gibi konuşuyor. Bakan Okuyan, asgari ücret belirlenirken, ülkenin sosyal ve ekonomik durumunun, geçinme endekslerinin, fiilen ödenmekte olan ücetlerin genel düzeyinin ve işkollarının niteliğinin göz önünde bulundurulmasının gerektiğini ifade ediyor.
ÖNCEKİ HABER

'Grev kırıcılara rağmen kazanacağız'

SONRAKİ HABER

Kış yiyecekleri el yakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa