29 Ekim 1999 21:00

Yunan halkı Clinton'u yargılayacak

Kasım ayında Yunanistan'a bir gezi düzenleme hazırlığında olan ABD Başkanı Bill Clinton, bu ülkede sadece tantanalı devlet törenleriyle değil bir halk mahkemesiyle de karşılanacak.

Paylaş
Yunan halkı Clinton'u yargılayacak
Seyit Aldoğan
Yunanistan'da kitle örgütleri, sol parti ve örgütler, sendikalar, meslek kuruluşları, barış komiteleri ve yerel örgütlenmeler, Clinton'un 13 Kasım'da Yunanistan'a yapacağı ziyareti protesto etme çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu çerçevede birçok sendika şubesinin ve barış örgütlerinin kararı, diğer kuruluş ve örgütlerin desteğiyle 8 Kasım günü Yunan parlamentosu önünde bir halk mahkemesi kurulup Clinton, halkların katili suçlamasıyla gıyabında yargılanacak. Mahkeme aynı gün Clinton hakkında karar verecek ve ardından Amerikan konsolosluğuna yürüyüş yapılacak. Mahkemeye katılımın oldukça kitlesel olması bekleniyor.
Clinton'un Yunanistan'a geleceği gün yapılacak gösterilere onbinlerce kişinin katılması beklenirken, bütün illerde eylemler gerçekleştirilecek. 15 Kasım günü meclisin önünden başlayacak gösteriye Yunanistan Komünist Partisi, Yunanistan Mücadeleci Sendikalar Cephesi (PAME), barış örgütleri, mesleki birimler katılırken, yaklaşık 50 örgüt ve kuruluş da Propilya meydanında toplanacak. Her iki gösterinin daha sonra birleşerek Amerikan konsolosluğuna yürüneceği açıklandı. Bu arada hükümet sözcüsü Dimitris Reppas, Clinton'un ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada emniyet birimlerine, gösterilere müdahale edilmemesi emri verildiğini ancak, Clinton'un geçeceği güzergâhlarda asayişin sağlanacağını açıkladı. Clinton'un geçeceği güzergâhlar arasında ise merkezi gösterilerin yapılacağı Sindayma Meydanı (Meclisin önü) de bulunuyor.
Türkiye'ye mesaj
Öte yandan Keraçini Bölgesi Barış Komitesi'nin önerileri üzerine 7 Kasım'da Larisa şehrinde bulunan NATO üssünde yapılacak gösteriler sırasında, Türkiye ve Yunanistan arasında süregelen silahlanma yarışının protesto edileceği, toplanan imzaların ise üs komutanlığına verileceği belirtildi. Öneriye destek veren Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin mesajları, Yunanistan Komünist Partisi'nin yayın organı olan günlük Rizospostis gazetesinde yayınlandı. Cengiz Bektaş, Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner ve Gülsüm Cengiz'in mesajlarından, dostluk ve barış istemleri dile getirilirken silahlanmanın durdurulması istendi. Ayrıca aynı gün İzmir'de bulunan NATO üssüne de Türkiye'de toplanan imzalar verilecek.
Barışseverlere destek
Bu arada Yunanistan'ın dünyaca tanınan yazarı Andonis Samoratis yaptığı açıklamada, öneriyi desteklediğini ve Türkiyeli barışseverlerin mücadelesinin yanında olduğunu vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

'İlk akla gelen önlemler' bütçesi

SONRAKİ HABER

Robert Koçaryan destek topluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...