29 Ekim 1999 21:00

Grev ve direnişler destek bekliyor

Çeşitli işkollarında başlayan ve aylardır devam eden grev ve direnişlerdeki işçiler, sınıf dayanışmasının yetersizliğinden ve giderek azalmasından şikâyetçi.

Paylaş
Grev ve direnişler destek bekliyor
Şerif Karataş
İstanbul Anadolu Yakası'nda kurulu çeşitli işkollarında başlayan grev ve direnişler devam ediyor. Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Malazlar Kibrit'te devam eden grev 250'nci gününe girerken, Belediye-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Karyapsan'da işçilerin işten atmalara karşı başlattığı direniş 184'üncü gününe girdi. Grev ve direnişlerin başladığı ilk günlerde sendika ve emek yanlısı kuruluşlardan destek gördüklerini ifade eden işçiler, günler ilerledikçe bu desteğin ve ilginin azaldığını söylediler. İşçiler, basının da kendilerine yer vermediğini vurguladılar.
Malazlar işçileri unutuldu
Petrol-İş Anadolu Yakası Şubesi'nin örgütlü olduğu Malazlar Grevi 250'nci gününü geride bıraktı. Sendikanın verdiği grev aidatları ile geçinmeye çalışan grevci işçiler, E-5 karayolunun kenarında adeta unutulmuş durumdalar. Diğer sendikaların kendilerine destek vermediğini söyleyen grevci işçilerden Ahmet Coşkun, Fazilet Partisi'nin Kurban Bayramı'nda kendilerine erzak yardımını yaptığını ifade ediyor. Ancak Coşkun, bu yardımın 18 Nisan seçimlerin öncesinde yapıldığına da dikkat çekiyor. "Seçimlerden sonra arayan soran yok" ifadeleriyle sözlerine devam eden Coşkun, "İlk günlerde greve yakın işyerlerinden sık sık ziyaretler yapılıyordu. İki üç ay sürekli geldiler. Ancak daha sonra kestiler" diye konuştu. Herkese kapılarının açık olduğunu belirten Coşkun, kimseye karşı önyargılı olmadıklarını, hangi düşünceden olursa olsun grevlerine ziyarete gelenlerin kendileri için moral kaynağı olacağını söyledi.
EMEP bir daha gelmedi
İşyeri ikinci temsilcisi Hasan Fendi ise Marmara'yı yıkan depremin kendilerini de etkilediğini söylüyor. Kamuoyunun oluşması için sendikaları ve kitle örgütlerini gezdiklerini ifade eden Fendi, medyanın da kendilerine yer vermemesinden yakınıyor. Fendi sözlerine şöyle devam ediyor; "Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kılınçaslan seçimler öncesinde geldiği zaman kendimizi televizyonda görebiliyorduk. EMEP seçimlerden sonra birkaç defa grevi ziyaret etti. Ondan sonra bir daha gelmedi."
Sendikalar birlik olsun
37 yıldır Malazlar'da çalışan ve dördüncü grevi yaşayan Necati Akın da, greve çıkmadan önce 42 milyon lira aylık ücretle çalıştığını söylüyor. 4 çocuk babası olan Akın, iki çocuğunu evlendirdiğini dile getiriyor ve geriye kalan iki çocuğunun bazı ihtiyaçlarına da karşılayamadığını ifade ediyor. Sendikanın verdiği aidatlarla geçinmeye çalıştığını söyleyen Akın, "Değişik sendikalardan yardım gelmesi lazım" diyor. Konfedarasyonların haksızlığa karşı birlik olmalarını isteyen Akın, "Bir DİSK ve bir Hak-İş üyesi işçinin grevi ziyaret etmesini istiyorum" diye sözlerine devam ediyor. Arkadaşları arasında güzel bir dayanışmanın olduğunu belirten Akın, basının taleplerini yansıtmadığını söyledi. Akın, "Medya kendi çıkarları ve görüşleri doğrultusunda hareket ediyor. Bir televizyon gelip, grevde olan işyerlerindeki işçilerin taleplerini yansıtabilir. Büyük trajlı gazetler gelip röpartaj yapabilirler" diyor.
Dayanışma azaldı
184 gündür direnişte olan Karyapsan işçileri de Kartal halkının verdiği dayanışmanın her geçen gün azaldığını belirtiyorlar. Belediye-İş Anadolu Şubesi'nin örgütlü oldu işyerinde direniş nöbetleşerek devam ettiriliyor. Direnişçi işçilerden Kadir Ergünç, geceleri de kalabalık bir şekilde grev yerinde kaldıklarını ifade ediyor.
Eylemlerini Belediye-İş ve Türk-İş'in merkezine taşıdıklarını söyleyen Ergünç, Bayram Meral ile FP Genel Başkanı Recai Kutan arasında bir görüşmenin yapılacağını, bu görüşmenin sonucuna göre eylemler yapacaklarını belirtiyor. Ergünç, "Bazı ardakaşlarımız açlık grevi veya ölüm orucu şeklindeki eylemler düşünenler de var" diyor. Bu görüşmenin sonucunda en az 20-25 işçi arkadaşlarının işbaşı yapmalarını beklediklerini ve bunun kendileri için olumsuz bir gelişme olacağını kaydeden Ergünç, "Sınıfsal bir mücadele veriyoruz. Kaybetsek bile bizim için bir kazançtır" diye konuştu. Kartal halkının ilk 70-80 gündeki desteğinde gözle görülür bir azalma olduğunu kaydeden Ergünç, sosyalist basını ve sosyalistlerin kendilerini yalnız bırakmadığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Harb-İş Genel Kurulu'nda asker gölgesi

SONRAKİ HABER

'İlk akla gelen önlemler' bütçesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...