29 Ekim 1999 21:00

Savaş'ın istediği yasa Meclis'te

Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın örnek alınmasını istediği İngiltere Terörle Mücadele Yasası'nın benzeri, aynı gün Ecevit tarafından Meclis'e sunuldu.

Paylaş
Savaş'ın istediği yasa Meclis'te
Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın örnek alınmasını istediği İngiltere Terörle Mücadele Yasası'ndan daha ağır hükümler taşıyan Terörle Mücadele Yasa Tasarısı Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Vural Savaş'ın açıklamalarına sert tepki gösteren partilerin başında gelen ANAP ve DYP'nin kurduğu Anayol hükümetince hazırlanarak dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından TBMM'ye gönderilen yasa tasarısı geçen dönem görüşülemediği için kadük olmuştu. Vural Savaş'ın basın toplantısı düzenlediği gün Başbakan Ecevit'in imzasıyla yenilenen tasarı ile "terör örgütlerine" yardım ve yataklık edenlere verilen cezalar ağırlaştırılıyor ve muhbirlik zorunlu hale getiriliyor.
Propagandaya 5 yıl hapis
Terörle Mücadele Yasası'nın değiştirilmesini öngören tasarıya göre, terör örgütleri mensuplarına "yardım ve yataklık edenlere, bağışta bulunanlara, yol gösterenlere veya bu konularda aracılık edenlere veya her türlü desteği sağlayanlara, örgütle ilgili propaganda yapanlara" 1 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Bunun yanı sıra suçu işlemeye aracılık ettiği meslek, sanat ve ticareti yapması 1 yıldan 5 yıla kadar engellenebilecek, sahibi oldukları işyerlerinin kapatılmasına karar verilebilecek. Yardım ve bağış yapılan eşya ile bu suçların işlenmesinde kullanılan ya da kullanılmasına teşebbüs edilen her türlü eşya nakil araçlarına el konulacak. Vural Savaş, "sansür" isterken tasarı bu haliyle propagandaya aracılık eden gazetenin kapatılmasını ve mallarına el konulmasını düzenliyor.
Sendikalar kapatılacak
Terör örgütlerine yardım, yataklık, bağış, yol gösterme ve aracılık etme suçları dernek, vakıf, siyasi parti, işçi ve meslek kuruluşlarına ya da bunların yan kuruluşlarına ait bina, lokal, büro ve eklentilerinde, yükseköğretim kurumlarında, öğretim yurtlarında işlenirse cezalar iki kat artırılacak. Bunun yanı sıra dernek, vakıf, sendika veya halka açık olmayan şirketlerin teröre destek oldukları belirlendiğinde faaliyetleri durdurulacak ve mahkemece kapatılarak mal varlığına el konulacak.
Muhbirlik zorunlu
Yasa tasarısı, terör suçu işlendiğini ya da işleneceğini öğrenmesine karşın durumu yetkili makamlara haber vermeyenlere, suç işlenmişse bu suçun asgari cezasının üçte ikisi, henüz işlenmemişse üçte birinden fazla olmamak üzere suçun cezası verilecek.
ÖNCEKİ HABER

Dilligil'in repertuarı start alıyor

SONRAKİ HABER

Fazilet görücüye çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...