29 Ekim 1999 21:00

Rusya Çeçenya'da kalıcı

Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev, Rus güçlerinin "ayrılmamak üzere Çeçenya'da bulunduklarını" ve bölgedeki denetimlerini "uzun bir süre ve ciddi olarak" sürdüreceğini söyledi.

Paylaş
Rusya Çeçenya'da kalıcı
Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev, Rus güçlerinin "ayrılmamak üzere Çeçenya'da bulunduklarını" ve bölgedeki denetimlerini "uzun bir süre ve ciddi olarak" sürdüreceğini söyledi. Rusya'nın Çeçenya'daki planlarına ilişkin ilk açık beyanat olan sözler, Rus ordusunun, Çeçenya'nın büyük şehirleri çevresindeki ablukasını süreceğini de gösteriyor. Rus birlikleri, halen, ülkenin en büyük şehirleri olan başkent Grozni ve Gudermes'i üç koldan kuşatmış durumda. Rus askerlerinin, iki şehir etrafında atnalı şeklinde mevzilendikleri bildirildi.
Bombayla kalp kazanmak!
Önceki gün cephedeki Rus birliklerini ziyaret eden Sergeyev, ordunun Çeçenya'da "esas olarak bir işgal gücü" gibi hareket edeceğini, ama yerli halkın "kalbini ve beynini kazanmak" için de çaba sarf edeceklerini söyledi. Sergeyev, "Sanırım bu aşamada birinci görev, davranışlarımız, yardımımız ve yaşamı düzenleyişimiz ile Çeçen halkının güvenini fethetmek" diye konuştu.
Bir günde 100 sorti
Bakan Sergeyev "yaşamı düzenlemek"ten bahsettiği sırada, Rus uçaklarının Çeçen şehir ve köylerine yönelik ağır bombardımanı da devam etti. Yetkililer, önceki gün Çeçenya üzerinde 100 sorti yapıldığını ve bombardımanın, topçu ateşi ve füzelerle desteklendiğini kaydettiler.
Çeçen güçlerinin ise, Grozni'nin kuzeybatısındaki Pervomaiskaya bölgesi ile Tolstoy-Yurt bölgelerindeki yığınaklarını artırmakta oldukları kaydedildi.
ABD baskısı
Öte yandan Kafkasya'daki Rus hareketlenmesinden rahatsızlık duyan ABD, "siyasi çözüm" olarak formüle ettiği baskısını giderek artırıyor. ABD Başkanı Bill Clinton, bir kez daha Rusya'dan, Çeçenya'daki savaşı durdurarak, soruna "siyasi çözüm" bulunmasını istedi. Clinton, dün düzenlediği basın toplantısında, "Dünyada etnik ve dini çatışmaların olduğu çeşitli bölgelerde yaşadığımız deneyimlere dayanarak şunu söylemeliyim ki, er ya da geç insanlar savaşmayı bırakarak, konuşmaya başlamak zorunda" diye konuştu.
Kafkaslar'ı "dünyanın patlayıcı bölgesi" olarak nitelendiren Clinton, askeri operasyonların Çeçenya'ya barış getireceğini zannetmediğini söyledi.
BM 'düzeltme' yaptı
BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, çatışmanın başından beri yaptığı en sert açıklamasında, Rusya'nın tutumunun siviller üzerindeki etkisinden endişe ettiğini ve komşu bölgelere insani durum değerlendirmesi yapmak üzere bir ekip gönderdiğini bildirdi.
BM, ilk yaptığı açıklamada Çeçenya'ya "insani yardım" göndereceğini duyurdu. Ancak daha sonra, bu açıklamayı değiştirerek, yardım heyetinin sadece Kuzey Kafkasya'ya gideceğini bildirdi. BM Sözcüsü Fred Echard, heyetin öncelikle Rusya'nın onayını alacağını vurguladı.
Çeçenya saldırısının başlamasından bu yana, en az 180 bin kişi mülteci durumuna düştü. Rusya'nın İnguş Cumhuriyeti'ne giden önemli bir karayolunu kapatmasıyla birlikte, çok sayıda mülteci, cumartesi gününden bu yana Çeçenya'dan çıkamıyor.
ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu'da yeni gerginlik

SONRAKİ HABER

İşçi bağımsızlık için Taksim'e yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...