29 Ekim 1999 21:00

Robert Koçaryan destek topluyor

Ermenistan'da ordunun hükümete verdiği muhtıranın ardından Devlet Başkanı Koçaryan parlamentoda birlik oluşturmak için çabalıyor.

Paylaş
Robert Koçaryan destek topluyor
Ermenistan'da parlamentoya düzenlenen kanlı baskının ardından ordu tarafından hükümete verilen ültimatom etkili oldu. İçişleri Bakanı Suren Abramyan, Devlet Başkanı Robert Koçaryan'a istifasını sunarken, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, siyasi parti liderleri ile bir araya geldi
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Abramyan'ın parlamentoda meydana gelen olaylar nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Savunma Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada, ülke güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanı Abramyan ve Ulusal Güvenlik Bakanı Gerge Sarkisyan'ın ve Başsavcı'nın istifasını istediğini bildirmişti.
Muhtıra etkili oldu
Parlamentoda grubu bulunan siyasi parti liderleri ile önceki gün bir araya gelen Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın ise liderlerden destek aldığı kaydedildi. Koçaryan'ın sözcüsü, parti liderlerinin, ülkede durumu normale döndürmek için devlet başkanı ile işbirliği yapmaya ve ortak çaba sarf etmeye hazır olduklarını söyledi. Savunma Bakanlığı'nın televizyonda da yayınlanan 'Böyle bir durumda ordu boş durmaz' şeklindeki açıklamasından sonra mecliste birliği sağlamak için harekete geçen Koçaryan, dün sabahtan itibaren milletvekilleri ile görüşmeye başladı. Bu arada, Ermenistan parlamentosuna düzenlenen kanlı baskın sebebiyle ülkede 3 günlük yas ilan edildi.
Talbott Eriven'a gitti
Çarşamba günü düzenlenen kanlı eylemde öldürülen Ermenistan Başbakanı Vazgen Sarkisyan ile son görüşen yetkililerden olan ve daha sonra Moskova'ya geçen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott'a ise Erivan'a geri dönme talimatı verildi. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'in isteği üzerine Ermenistan'a uçtu. ABD'nin Erivan Büyükelçiliği'ne göre Talbott, suikastten sonraki durumu ile ilgili görüşmelerde bulunacak.
Talbott, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan'daki kanlı saldırının Karabağ barış sürecinde güçlüklere yol açtığını belirterek, "Bu durum, Yukarı Karabağ sorununun barışçı çözümü yolunda zorluk çıkardı ve bölgede genel süreci güçleştirdi" demişti.
ÖNCEKİ HABER

Küçük Sevgi doktor kurbanı

SONRAKİ HABER

Ortadoğu'da yeni gerginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...