28 Ekim 1999 21:00

Küçük Sevgi doktor kurbanı

Rahatsızlanarak Urfa Ceylanpınar Hastanesi'ne kaldırılan 2 yaşındaki Sevgi Kılıç doktor hatası yüzünden canından oldu. Sevgi'nin diş çıkardığını söyleyerek gönderen doktor Bülent Çetin'e meslektaşları tepki gösterdi.

Paylaş
Küçük Sevgi doktor kurbanı
Sağlık ocakları ahır olarak kullanılan Kürt illerinde şimdi de, hastanedeki ilgisizlik ve yanlış tedavi yüzünden küçük bir çocuk öldü. 24 Ekim'de, hastalanarak, Urfa Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan iki yaşındaki Sevgi Kılıç, Doktor Bülent Çetin ve kötü sağlık politikalarının kurbanı oldu. Tedavi edilmeksizin, "Diş çıkarıyor ondan hastalanmıştır" denilerek ve reçetesine sadece "Emedur" yazılarak gönderilen Sevgi, üç saat sonra yaşama veda etti.
Çocuğunu yitiren anne Hazna Kılıç, "Çocuğum ağlıyordu ve kusuyordu. Doktora götürdük. Bize, 'Diş çıkarıyor' denildi. Doktor Bülent Çetin reçete yazarak bizi yolladı. Verdiği fitili uyguladık. Ama durumu ağırlaştı ve korktuğumuz başımıza geldi. Doktor ilgisiz davrandığı için çocuğumu kaybettim" dedi.
Doktorlardan tepki
Sevgi'nin dayısı Davut Kılıç ise olayı şöyle anlatıyor: "Ben doktoru, 'Bu çocuğun dişi çıkmış' diyerek sürekli uyarıyordum. Doktor, uyarılarımı hiçbir şekilde dikkate almadı ve bizi gönderdi" dedi. Olayla ilgili görüşlerine başvurduğumuz, bölgede görev yapan çocuk doktorlarının söylemleri, yaşananların acı bir itirafı niteliğinde: "Önce meslektaşımız suçludur sonra da sağlık sistemi. Hastalık dişten olsa bile, bu ancak sağlıklı bir tedavi yöntemiyle teşhis edilebilir. 24 saat geçmeden hastanın ölmesi meslektaşımızın kusurunu açığa çıkarmaktadır. Fakat bölgede sağlık sistemi göçmüştür. Olanaklarımız her geçen gün kısıtlanmaktadır. Bu durum da göz ardı edilmemelidir."
Çocuk ölümlerinin bölgede sıkça yaşandığına dikkat çeken doktorlar buna karşı Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir önlem geliştirmediğini kaydediyorlar. Doktorlar devlet hastanelerinin her geçen gün işlevsizleştini ifade ediyor.
Bölge halkı ise, ilgisizlik ve yanlış tedavi yüzünden ölümlerin yoğunlaştığını belirtiyor. Bölgede görev yapan doktorların deneyimsiz olduğunu da söyleyen halk, devlet hastanelerine güvenlerinin kalmadığını vurguluyor.
ÖNCEKİ HABER

Mamak işçileri aylardır ücret alamıyor

SONRAKİ HABER

Robert Koçaryan destek topluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...