28 Ekim 1999 21:00

Sümerbank işçisi: Mücadeleye devam

Beykoz ve Bakırköy Sümerbank işçileri, özelleştirmeye karşı verdikleri kavgada ilk raundu kazandılar. İşveren, iş akitlerinin feshedilmesi kararını geri almak zorunda kaldı.

Paylaş
Sümerbank işçisi: Mücadeleye devam
Günlerdir yaptıkları eylemler ve fabrika işgaliyle iş akitlerinin 1 Kasım'da feshedileceğine dair Sümer Holding Genel Müdürlüğü kararını iptal ettirmeyi başaran Bakırköy ve Beykoz Sümerbank işçileri, devir kararının da geri alınmasını istiyor.
İşgal eylemini sona erdiren ancak nöbetleşerek fabrikayı beklemeye devam eden Bakırköy Sümerbank işçileri bugün sabah oluşturacakları konvoyla şehir içinde dolaşarak, taleplerini kamuoyuna duyurmaya çalışacaklar.
Milletvekili Yüksel Yalova'nın Sümerbank'ın zarar ettiği yönündeki açıklamalarına da tepki gösteren Bakırköy Sümerbank işçileri, fabrikaya bilinçli şekilde yatırım yapılmadığını ve çalışma kapasitesinin yüzde 20'lere düşürüldüğünü söylediler. Sümerbank'ın zarar edebilecek bir işletme olmadığını vurgulayan işçiler, işyerlerinin talan edilmesine karşı mücadelelerini kararlı şekilde sürdüreceklerinin altını çizdiler.
Deri-İş Sendikası Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada da, işçilerin 1 Kasım'daki toplu çıkışlarının durdurulduğunu, bu nedenle eylemin şimdilik sona erdirildiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi: "Ancak Deri ve Kundura'nın kapatılması ve İTÜ'ye devri önlenememiştir. Sendikamızın ve işçilerimizin asıl amacı üyelerimizin işgüvencesini sağlamak ve bu tarihi fabrikanın Beykoz'da üretimini sürdürmesidir. Bu amaç gerçekleşmemiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için mücadeleyi değişik biçimlerde sürdürmeye kararlıyız."
Liman-İş'ten destek
Liman-İş Sendikası, TEKSİF ve Deri-İş sendikalarının Sümerbank işyerlerindeki direnişlerini desteklediğini açıkladı. Liman-İş Sendikası Yönetim Kurulu dün yaptığı yazılı açıklamada, Sümerbank işçilerinin mücadelelerinin tartışmaya yer bırakmayacak kadar haklı bir zeminde yürüdüğüne dikkat çekildi.
"Bu insanlar yıllarını bu kurumlara vermişler ve bugün işsizlik tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Buraları kapatma, satma kararının ardında ise belli kesimlere rant aktarma amacı yattığı artık Türkiye'de gizlemeye bile gerek duyulmayan uygulamalardır" denilen açıklamada, IMF direktiflerini emir kabul eden hükümetin, ülkenin en temel direklerini bir bir yıktığı vurgulandı. Açıklamada, gerek tekstil gerekse deri işçilerinin direnişlerini sonuna kadar desteklendiği ifade edilerek, hükümet bu tür uygulamalardan vazgeçmeye çağrıldı.
ÖNCEKİ HABER

Mehmet Kutlular'a 6 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

'Çocuklarımızın ekmeğiyle oynamayın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...