28 Ekim 1999 21:00

Sarkisyan kimdir?

Ermenistan Başbakanı Vazgen Sarkisyan, Ermenistan ve Yukarı Karabağ'ın savunması konusunda "şahin politika" izlemekten yana olan sağcı bir liderdi, ancak kendisinden "daha şahin" olanların kurbanı olmaktan kurtulamadı.

Paylaş
Sarkisyan kimdir?
Ermenistan Başbakanı Vazgen Sarkisyan, Ermenistan ve Yukarı Karabağ'ın savunması konusunda "şahin politika" izlemekten yana olan sağcı bir liderdi, ancak kendisinden "daha şahin" olanların kurbanı olmaktan kurtulamadı. Sarkisyan, yaklaşık 10 yıl savunma ve polis komitesi parlamento başkanlığı, savunmadan sorumlu devlet bakanlığı ve savunma bakanlığı görevlerinde bulundu. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsız Ermenistan ordusunu kurdu.
Rusya ile iyi ilişkiler
Vazgen Sarkisyan, 1996'da Savunma Bakanı olduğu sırada, Rusya ile Ermenistan arasında ortak askeri birlikler kurulmasını da içeren bir protokole imza attı. Protokolle birlikte, iki ülke arasındaki askeri anlaşmaların sayısı 30'un üzerine çıktı.
Sarkisyan, Ermenistan'ın Türkiye sınırına 5 kilometre mesafede bulunan Ararat köyünde 1959 yılında dünyaya geldi. Erivan Beden Eğitimi Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra, futbol antrenörlüğü ve 1983 yılına kadar beden eğitimi öğretmenliği yaptı. Siyasi kariyerine Ararat'taki çimento fabrikasında Genç Komünistler Birliği sekreteri olarak başlayan Sarkisyan, 1986 yılına kadar bu görevini sürdürdükten sonra Garun (Bahar) adlı dergide yazıişlerinde çalıştı.
1988 yılında Yukarı Karabağ'ın Ermenistan topraklarına katılmasını savunan milliyetçi hareketlerle çalışmaya başlayan Sarkisyan, 1990-1992 arasında Yukarı Karabağ gönüllülerinin komutanlığını yaptı ve bölgenin savunmasındaki çabaları nedeniyle ününü pekiştirdi. Sarkisyan, bu dönemde, şovenist Daşnak Partisi ile de yakın ilişkiler kurdu. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Savunma Bakanlığı görevini yaparken Sarkisyan'ı ayında başbakanlığa atamıştı.
Son sözleri
Parlamento'ya yapılan baskın sırasında olay yerinde bulunan gazetecilere göre, silahlı saldırganlardan Nairiu Unanyan, Sarkisyan'a yaklaştı ve "Kanımızı içtiğiniz yeter" dedi.
Sarkisyan'ın, Unanyan'a sakin bir biçimde "Her şey sizin ve çocuklarınızın geleceği için yapılıyor" dedikten sonra Unanyan ateş etmeye başladı.
ÖNCEKİ HABER

Kanlı baskın sona erdi

SONRAKİ HABER

Grozni'nin dış bağlantısı kesiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...