28 Ekim 1999 21:00

Kanlı baskın sona erdi

Ermenistan parlamentosunu basarak 8 milletvekili ve hükümet yetkilisini katleden silahlı grup teslim oldu. Saldırganlara 'adil yargılama' garantisi verildi.

Paylaş
Kanlı baskın sona erdi
Ermenistan parlamentosunu basarak, aralarında Başbakan Vazgen Sarkisyan'ın da bulunduğu 7 hükümet yetkilisi ve milletvekilini öldüren 5 silahlı saldırgan teslim oldu.
Dün sabah, Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile görüştükten sonra teslim olan saldırganlara "adil yargılama" sözü verildiği belirtildi. Teslim olan saldırganlar, Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nın ön soruşturma merkezine götürüldü.Bu sırada, saldırganlarla bir belge imzalandı. Bu belgenin içeriği henüz açık olmamakla birlikte, "teslim belgesi" olarak adlandırıldı. Ermenistan resmi TV kanalı ise, Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın, teslim olan saldırganlarla görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na gittiğini duyurdu.
Tuhaf iddia
Bu arada, saldırganların ellerinde hâlâ silah bulunabileceği ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na götürülürken kendilerine eşlik eden iki milletvekilini aslında rehin olarak yanlarında tutmakta oldukları iddia edildi. Doğrulanamayan iddiayı, saldırganların Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na götürülmelerini başından itibaren izleyen televizyon muhabirleri ortaya attı.
Parlamentoyu kana bulayan silahlı grup, teslim olmadan önce televizyonda açıklamalarını yayınlattı. Yaklaşık yarım dakika süren açıklamada saldırganlar, durumun bu hale gelmesini önceden planlamadıklarını öne sürdüler.
Amaçlarının kanlı bir eylem olmadığını, halkın içine düştüğü sefil ve çaresiz duruma dikkat çekmek istediklerini belirten saldırganlar, "Ancak salona girer girmez korumalar üzerimize ateş açtılar, bu nedenle biz de yanıt vermek zorunda kaldık" iddiasında bulundular.
Rus özel timi de geldi
Rusya'nın "Alfa" adlı özel timleri, Ermenistan liderliğinin talebi üzerine, önceki gece Erivan'a ulaştı. Timlerin, "Bağımsız Devletler Topluluğu'nun terörle ortak mücadele anlaşmaları çerçevesinde", durum normale dönene dek ülkede kalacağı açıklandı.
Ermenistan'da bulunan Rus üslerindeki askerlere de, üslerin güvenliğini pekiştirme yönünde emirler verildi.
Ölenlerin kimliği
Önceki günkü kanlı baskında, Başbakan Sarkisyan'ın yanı sıra 6 parlamenter ve hükümet yetkilisinin daha öldürüldüğü, bir milletvekilinin de kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği resmen açıklandı.
Baskında, Başbakan Vazgen Sarkisyan ile Parlamento Başkanı Karen Demirciyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Yuri Bakşiyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Miroyan, Acil Durumlar Bakanı Leonard Petrosyan, Milletvekili ve Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi Mikhael Kotanyan ile Milletvekili Armenak Armenakyan öldürüldü. Milletvekili ve Hayastan Gazetesi Yazı Kurulu Başkanı Genrik Abramyan da kalp krizinden yaşamını yitirdi.
Katillerden Nairi Unanyan ile kardeşi Aza Unanyan'ın eski ASALA üyesi oldukları ve yakın bir geçmişe kadar Fransa'da ikamet ettikleri ifade edildi. Unanyan kardeşler, şovenist Daşnak'a (Ermenistan Devrimci Federasyonu) yakınlıkları ile tanınıyordu. Daşnak tarafından yapılan açıklamada ise, Unanyan'ın "ahlaksızlık" gerekçesiyle partiden atılmış olduğu öne sürüldü.
Bu arada, Azeri gazetelerinden Azadlık'ın, "Ermenistan`da terör" başlığıyla verdiği haberde, Ermenistan'ın "Rus yanlısı kanadına ciddi darbe vurulduğunu" yazması dikkat çekici bulundu.
Sebep Karabağ sorunu
Katliamın ardında, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Karabağ sorununun yattığına kesin gözüyle bakılıyor. Nüfusunun çoğunluğu Ermeni olan Karabağ resmen Azerbaycan'a bağlı, ancak 1980'lerin sonunda emperyalist devletlerin bölgedeki yeraltı kaynaklarını ele geçirmeyi hedefleyen kışkırtmaları sonucu patlak veren savaşla birlikte, bölgedeki Ermeniler kendi "bağımsız" hükümetlerini ilan ettiler. Karabağ 1988'de bağımsızlığını ilan etti ve Azeri birlikleri bölgeden çekilmek zorunda kaldı. 1994'te taraflar arasında ateşkes imzalandı, ancak o günden beri bölgede çatışmalar eksik olmuyor.
Devlet Başkanı Koçaryan'ın selefi Levon Ter Petrosyan, 1996 yılında devlet başkanlığını kazanmış ve ardından muhalefet hareketini şiddet yoluyla bastırmaya girişmişti. Önceki gün öldürülen Başbakan Sarkisyan, Petrosyan yönetiminde Savunma Bakanı olarak görev yapıyordu. Ter Petrosyan, daha sonra, kendisinin de yükselmesine yardımcı olduğu milliyetçi dalganın altında kalmış ve geçen yıl istifa etmişti. Ardından ülkenin başına geçen milliyetçi lider Koçaryan, Sarkisyan'ın başbakanlığını onaylamış ve kurulan yeni hükümet, "Karabağ'da şahin politikası" izlerken, ekonomik alanda da neoliberal ve özelleştirmeci bir çizgi tutturacağını ilan etmişti.
ÖNCEKİ HABER

Gücümüzü birbirimizden alıyoruz

SONRAKİ HABER

Sarkisyan kimdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...