27 Ekim 1999 21:00

'Irkçılık hastalıktır'

Yunanistan'da göçmenlere yönelik saldırı ve baskıların artması, başkent Atina'da önceki akşam düzenlenen bir gösteriyle protesto edildi.

Paylaş
'Irkçılık hastalıktır'
Yunanistan'da göçmenlere yönelik saldırı ve baskıların artması, başkent Atina'da önceki akşam düzenlenen bir gösteriyle protesto edildi.
Atina'da, geçtiğimiz hafta göçmenlere karşı düzenlenen ve iki kişinin katledildiği saldırıları lanetleyen 5000'i aşkın insan "Kahrolsun ırkçılık", "Irkçılık hastalıktır, bize bulaşıyor, seni öldürüyor", "Büyükbabalarımız mülteciydi, babalarımız göçmen. Biz ırkçı olabilir miyiz" sloganlarıyla yürüdü. Parlamento binası yakınlarındaki Platia Kumondura Meydanı'nda toplanan göstericiler, bazı basın yayın organlarının mültecilere yönelik asılsız suçlamalarını protesto ettiler.
Yasal hak talebi
Eyleme Atina'da yaşayan mülteciler yoğun olarak katılırken, çeşitli kitle örgütleri, partiler ve sendika liderleri de yürüyüşe destek verdiler. Gösteri sırasında yapılan konuşmalarda ülkede yaşayan yabancılara yasal haklar tanınması ve bu insanların can güvenliğinin sağlanması talep edildi.
Yunanistan'da geçen hafta, bir Gürcü ve bir Iraklı Kürt, ırkçı saldırılarda öldürülmüştü. Saldırılarda iki Iraklı Kürt, iki Pakistanlı, bir Ganalı, bir Nijeryalı ve bir Mısırlı da yaralanmış, iki Yunanlı olaylarla ilgili olarak gözaltına alınmıştı.
Neonazi parmağı
Gözaltına alınanlardan birinin adının Pandalis Kazakos olduğu öğrenildi. Gece geç saatlerde sokaklarda bulunan yabancı insanlara kimlik sorduktan sonra ateş açtığı belirlenen Kazakos'un yakalanmasının ardından saldırıları tek başına yaptığı iddia edildi. Ancak, Eleftero Tipia gazatesinin dünkü sayısında Kazakos'un Kardak Krizi döneminde Neonaziler tarafından yapılan bir yürüyüşte çekilmiş fotoğrafı yayınlandı. Saldırılarla ilgili bazı şahitlerin ortaya çıktığı belirtilirken, bu şahitlerden biri olan Yunanistan Sosyal Sigortalar Kurumu'nun bir yöneticisi, saldırı sırasında Kazakos'a en az on kişinin eşlik ettiğini söyledi.
'Memlekete hizmet etmiş'
Yunanistan Radyo kurumunda koruma görevlisi olduğu belirlenen Kazakos, verdiği ilk ifadede 'memleketine hizmet ettiğini ve yabancıların artık çekilmez hale geldiğini' söyledi.
Irkçı cinayetler Yunanistan kamuoyunda ve basında büyük tepki yaratırken, birçok gazete, Yunanistan'da da ırkçılığın gelişmesine göz yumulduğuna ve saldırıların bunun bir sonucu olduğuna yer verdi.
Son iki yıldır mültecilere yönelik baskıların arttığı ülkede hırsızlık, gasp vb. gibi birçok suç mültecilerin üstüne atıldı, ancak bunların birçoğunun Yunanistan vatandaşları tarafından gerçekleştirildiği daha sonradan kanıtlandı. Polisin yabancılar üstündeki baskılarının da arttığı ülkede, yabancıları korumak için yasal düzenlemelere gidilmiyor.
ÖNCEKİ HABER

Rusya'nın ikinci hedefi Gudermes

SONRAKİ HABER

Bor yağmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa