26 Ekim 1999 21:00

Derbent halkına tapu oyunu

Sarıyer'in Derbent Mahallesi'ne, Hazine malı olmasına karşın, bir yapı kooperatifi tarafından başka bir yere ait tapuyla el konulmaya çalışılıyor. Mahalle halkı, kendilerini tehdit eden kooperatife karşı evlerini savunacaklarını belirtiyor.

Paylaş
Derbent halkına tapu oyunu
Özlem Dinler
Hazine arazisine ev yapan Sarıyer Derbent Mahallesi sakinleri, Oto Sanayi Esnaf ve Sanatkârlar Yapı Kooperatifi tarafından tehditle evlerinden çıkarılmak isteniyor. Kooperatif, Derbent'in, 'Havuzlu Bostan Sokağı' olduğunu iddia ediyor ve bu sokağa ait tapuları gösteriyor. Mahalleliler ise, Derbent'in Hazine malı olduğunu belirterek, kooperatifin elindeki tapunun başka bir yere ait olduğunu belirtiyor.
Resmi kayıtlar kanıtlıyor
Mahallenin eski Muhtarı Osman Top, resmi evrakların hepsinin işleminin 'Derbent' olarak yapıldığını ifade ederek, Kooperatif Başkanı Nazmi Akmacı'nın sözünü ettiği İstinye Havuzlu Bostan Sokağı'nın 3 km uzakta olduğunu söyledi. Top, "Buranın kurucusu Karadenizli. 64 yıl önce Derbent'te doğmuş. Doğum yeri, 'Yeniköy İstinye Derbent Söğütlüdere' yazıyor. Burası Derbent olarak geçiyor" dedi. Havuzlu Bostan Sokağı'nın tapusunun iki parseli olduğunu 1950 yılında 600 hisseli olarak tescil edildiğini, bu konuda tapuda Kaymakam'ın, Ziraat Müdürlüğü'nün ve resmi kuruluşların imzası olduğunu anlatan Top, elinde resmi evraklar bulunduğunu söyledi.
Top, 1982'de Sarıyer Belediye Şube Müdürü Adnan Açıkalın imzasını taşıyan Sarıyer İstinye Mahallesi Derbent Mahallesi'nin yerleşim bölgesinin adası, parselleri, paftalarının hepsinin Hazine adına kayıtlı olduğunu belirterek, bu konuda da elinde belge bulunduğunu söyledi. Kooperatifin elindeki tapunun ait olduğu Havuzlu Bostan'ın Derbent'le hiçbir ilgisi olmadığını kaydeden Top, "Bu tapunun Derbent'le bir ilişkisi yok. 1950 yılında satılan bir yeri bugün Derbent'e uygulamaya kalkıyorlar. Benim kapı komşumun tapu kaydı bile İstinye demiyor, Havuzlu Bostan Sokak demiyor, 'Şişli Büyükdere' diyor. Bize uygulamak istedikleri tapu 3 kilometre aşağıda" dedi.
'Yıkım değil, tapu istiyoruz'
Eski muhtar Top, "Yetkililere sesleniyorum, fakir fukara ezilmesin, adaletli dağıtım olsun. Biz diyoruz ki, elimizdeki belgelere göre arazi maliye hazinesine ait ve belediyenin malı. Belediye tarafından elektriğimiz, suyumuz, otobüslerimiz bütün yazışmalar Derbent olarak geçiyor. Burda 20 bin nüfus var, en az 7 katlı binalar var, biz devletten bize tapularımızı versin istiyoruz, parası neyse veririz. Tapu paralarının arazi mafyalarının cebine girmesini istemiyoruz. Bize 'işgalci' diyorlar, asıl kendileri işgalci" dedi. Top, kooperatifçilerle çok uğraştıklarını, tuttukları avukatların bile para ile satın alındığını belirterek, avukatlara verdikleri belgeleri geri alamadıklarını ifade etti. Belediye Başkanı'na gittiklerini, onun da "Anlaşın" dediğini söyleyen Top, başkana, "Teklifi kabul etmeyeceklerini" söylediklerinde ise, yıkım yapılacağı cevabını aldıklarını belirtti. Derbent'te bir karış şahıslı tapu olmadığını dile getiren Top, ANAP'ın belediye başkanlığını kazanmasının ardından bu olayların yaşanmaya başladığını söyledi.
15 gün önce tapu dairesinde, Büyükşehir Belediyesi'nde Derbent tapusunun bulunamadığını, bu tapuların imha edildiğini kaydeden Top, memurların "Dosyada çıkmadı" dediklerini söyledi. Yıkımın başladığını anlatan Top, "Halkın evleri yıkılıyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İdil Konfeksiyon işçileri işbıraktı

SONRAKİ HABER

UCK'ya destek azalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...