26 Ekim 1999 21:00

Belediye işçileri

   alacakları için ortak eylemde

Paylaş
Belediye işçileri
   alacakları için ortak eylemde
Gökhan Biçici
Aylardan beri biriken alacaklarını tahsil edebilmek amacıyla tek tek belediyelerde yapılan eylemlerle istedikleri sonucu alamayan Genel-İş ve Belediye-İş sendikaları, kendi aralarında oluşturdukları koordinasyonun önderliğinde daha merkezi ve etkili eylemlere yöneliyor.
Bugün saat 12.00'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yapılacak olan eyleme yoğun bir şekilde hazırlanan sendikalardan DİSK'e bağlı Genel-İş'in İstanbul 2 No'lu Bölge Şubesi Başkanı ve Koordinasyon Üyesi Mehmet Karagöz, eylem hazırlıklarına ilişkin gazetemize bir açıklama yaparak, Genel-İş olarak örgütlü oldukları belediyeler içerisinde en kitlesel katılımın eylem alanına yakın olan Fatih, Eminönü, Beyoğlu belediyelerinden sağlanacağını açıkladı. Bugünkü eylemde işbırakılmayacağını belirten ve eylemin asıl amacının kamuoyuna yönelik bir deklarasyon yayınlamak olduğunu ifade eden Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şubesi Başkanı ve Koordinasyon Üyesi Hasan Gülüm ise, Belediye-İş'in daha çok Anakent Belediyesi'ne bağlı olan Fatih, Eminönü, Beyoğlu, Zeytinburnu, Edirnekapı gibi ilçelerde bulunan birimlerden kitlesel katılım sağlayacağını söyledi.
Birlik kaçınılmaz
Uzun süreden beri birbirleriyle sendikal rekabet halinde olan ve önceki yıllarda yaşanan toplusözleşme dönemlerinde de ortak hareket edemeyen sendikaların ortak tavır geliştirme ve eylem yapma konusunda son günlerde sergiledikleri çabalar dikkat çekerken, bu çabaların en önemli nedeninin, toplam 50 trilyona yaklaşan alacaklar olduğu söyleniyor.
Ancak sendika yetkilileri, Belediye-İş ve Genel-İş sendikalarının bir araya gelerek oluşturduğu İstanbul Şubeleri Koordinasyonu şahsında temsil edilen bu ortak tavır geliştirme kararlılığının aynı zamanda 2000 yılının Mart ayında başlayacak olan yeni dönem belediyeler toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri sürecine yönelik bir hazırlık olduğunun da altını çiziyorlar.
Belediyeler ortak hareket ediyor
TİS'lere yönelik yapılan bu hazırlığın önemine değinen Genel-İş Beyoğlu Şube Başkanı Mevsim Gürlevik de 18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından işbaşına gelen veya yeniden seçilen yönetimlerinin tek partiye mensupmuş gibi hareket ettiklerini hatırlatarak, bu tavrın tesadüfi olmadığını vurguluyor. İstanbul'da bulunan tüm belediyelerin sözleşme döneminde Büyükşehir Belediyesi önderliğinde hareket etmek istedikleri ve buna yönelik görüşmeler yaptıkları yönünde duyumlar aldıklarını kaydeden Gürlevik, tüm bunların uyarıcı olması gerektiğini söylüyor.
Var olan haklarını kullanmakta ortaya çıkan sıkıntıların artık maaş alamama noktasına geldiğini dile getiren Gürlevik, birlikte hareket etmenin artık kimsenin üzerinde atlayamayacağı bir zorunluluk haline geldiğini vurguluyor.
Sadece Beyoğlu Belediyesi'nde çalışan işçilerin kişi başına 600'er milyon alacağı olduğunu söyleyen Gürlevik, "25 Ekim'de verilmesi gereken ikramiyelerin de verilmemesiyle kişi başına alacak 850 milyona çıkacak" dedi.
'Para yok' bahanesi
Başkanlara alacakları için her başvurduklarında kendilerine "Belediyede para yok" cevabı verildiğini söyleyen sendikacılar, bu söylenenlerin doğru olmadığı ve daha çok TİS'lere yönelik bir 'yatırım' amacı taşıdığı konusunda hemfikirler. "Son düzenlemelerle birlikte belediyelerin vergiden aldıkları pay yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı.
Emlak Vergisi'nden Çöp Vergisi'ne kadar önemli bir gelirlere sahip olan belediyelerin kaynak sıkıntısından bahsetmelerinin hiçbir haklı dayanağı yok" sözleri ile belediye kaynaklarının bolluğuna dikkat çeken Gürlevik, bugün çoğu belediyenin tek bir otoparkının geliriyle dahi işçi ücretlerini ödeyebileceğini belirtti.
Belediyelerin, bu kaynakları belediyenin ve kamunun yararına kullanmaktansa kendi yandaşlarına peşkeş çekmeyi tercih ettiğini kaydeden sendikacılar, bu şekilde ortaya çıkan kaynak israfının ve zararın faturasının işçiye çıkartılmasına izin vermeyeceklerini belirtiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Yılmaz'dan Savaş'a yanıt

SONRAKİ HABER

Emekliler insanca yaşam istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...