26 Ekim 1999 21:00

SEKA gibi kazanacağız

Bakırköy Sümerbank işçilerinin ardından Beykoz Deri Kundura Fabrikası işçileri de dün işgal eylemi başlattılar.

Paylaş
SEKA gibi kazanacağız
Bakırköy Sümerbank işçilerinin ardından Beykoz Deri Kundura Fabrikası işçileri de dün işgal eylemi başlattılar. "Beykoz bizimdir kapatılamaz" diyen işçiler, eylemlerini hükümetin kararını geri almasına kadar sürdüreceklerini bildirdiler.
Beykoz Deri Kundura Fabrikası'ndaki işgal kararını kamuoyuna duyurmak amacıyla yapılan basın açıklamasında konuşan Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya, Beykoz'a sahip çıkmaya kararlı olduklarını vurgulayarak, "Yaptığımız tarihi bir eylemdir" dedi.
Beykoz Sümerbank işçisiyle dayanışmak amacıyla işyeri önüne gelen çok sayıda sendikacıya da seslenen Kaya alınan kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.
Kararla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la görüştüklerini açıklayan Kaya, kendilerine fabrikada çalışan işçilerin Anadolu'daki diğer Sümerbank fabrikalarına dağıtılmasının önerildiğini bildirerek, bu öneriyi kesinlikle kabul etmeyeceklerini ilan etti.
'Hak verilmez, alınır'
Kaya şöyle devam etti: "Bu fabrikanın 182 dönüm arazisi var. Onlara 'Bize bu arazinin yüzde 20'sini ayırın yeter' dedik. 'Beykoz Deri Kundura hem Sümerbank'ın, hem de Beykoz'un anasıdır, bu fabrika burada kalmalıdır' dedik.
Ancak bize sizi arayacağız demelerine rağmen, halen aramadılar. Eğer taleplerimizi yerine getirmezler ve aldıkları kararları askıya aldıklarını açıklamazlarsa, hak verilmez alınır parolasıyla sonuna kadar direneceğiz."
SEKA'da olduğu gibi
Daha sonra söz alan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da, Beykoz işçisinin hiçbir şekilde yalnız kalmayacağını söyledi. "Her yerden binlerce işçi buraya gelecek, 24 saat boyunca burası kaynayacak" diyen Büyükkucak, konuşmasını, hükümetin SEKA'da olduğu gibi bu kararı da geri almasını isteyerek bitirdi.
Eylem süresince sık sık "Beykoz bizimdir, kapatılamaz", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Ölmek var, dönmek yok", "Hükümet istifa", "Suskun Türk-İş istemiyoruz", "İşçiler burada kurtlar kuşlar nerede", "Yaşasın işçilerin birliği" sloganlarını atan Beykoz Sümerbank işçilerine çok sayıda sendikacı da destek verdi.
Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci ve diğer genel merkez yöneticileri ile Paşabahçe Şube Başkanı Genç Ali Özdemir, Deri-İş Tuzla Şubesi Başkanı Cemal Taşkın ve çok sayıda deri işçisi, Tek Gıda-İş Beykoz Şube Başkanı Hasan Baykaya, Yol-İş 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, Petrol-İş Boğaziçi Şube Başkanı Reşat Tüysüz direnişe destek veren sendikacılar arasındaydı. Eylemden sonra fabrikalarına dönen işçiler işbaşı yaptılar.
Aydınlardan Bakırköy işçisine destek
Önceki akşam işgal başlatan Bakırköy Sümerbank işçileri de eylemlerine kararlı bir şekilde devam ediyor. Bu arada Şair-Yazar Gülsüm Cengiz, Yazarlar Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner, Güngör Gençay ve Seyit Aslan ile Evrensel Kültür Merkezi sorumlusu Arzu Dağlarca, Bakırköy Sümerbank işçilerini ziyaret ederek destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme yerelleşiyor

SONRAKİ HABER

Araştırdılar, gördüler, susturuldular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...