25 Ekim 1999 21:00

'Ekim yapamayacağız'

Bir torba tohumun fiyatı 35 milyon liraya, sulama fiyatları dönüm başına 1.5 milyona, 1 dönüm gübrenin maliyeti ise 3 milyon liraya çıkarken...

Paylaş
'Ekim yapamayacağız'
Kamil Şanverdi
Üreticiler, geçen yıl 50 bin liraya sattıkları darıyı bu yıl da 50 bin liradan satabiliyorlar. Buna karşın tarımsal girdilerin fiyatlarında yaklaşık yüzde 200'e varan oranda zam yapıldı. Adanalı üreticiler, IMF'nin isteği üzerine hükümetin üreticiyi yüzüstü bırakmasına ise tepki gösteriyorlar.
Bir torba tohumun fiyatı 35 milyon liraya, sulama fiyatları dönüm başına 1.5 milyona, 1 dönüm gübrenin maliyeti ise 3 milyon liraya çıkarken, mısır üreticileri ürünlerini geçen yılın fiyatından satmak zorunda kalıyor. Üreticiler bundan sonra ekim yapmayacaklarını söylüyorlar.
Büyük Dikili'den Şükrü Yonat, icara aldığı 50 dönüm tarlaya 750 milyon lira ödediğini belirtirken, giridi maliyetlerinin aşırı artışı karşısında zarar ettiğini vurguluyor.
Elinde bulunan arazinin dönümü için 35 milyon lira üzerinden icar ücreti ödediğini, buna karşın araziyi boş bırakmasının daha "kârlı" olduğunu belirten Yonat, IMFnin devlet desteğinin kesilmesini emrettiğini ve hükümetin de bunu uyguladığını söyledi. Seçim öncesi MHP Adana birinci sıra milletvekili adayı Recai Yıldırım'ın köye geldiğini, kendisinin de çiftçi olduğunu ve şartlarının iyileştirileceğini vaat ettiğini hatırlatan Yonat, Ziraat Bankası'na olan borçlarını ödeyemediklerinden dolayı traktörünü satmak zorunda kalan birçok üreticinin olduğunu ifade etti. Örgütlü olmamalarından dolayı haklarını arayamadıklarını da sözlerine ekleyen Yonat, Fıransız çiftçilerinin yaptığı eylemi hatırlatarak bu tür eylemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Tüccar kazanıyor
Ercan Uyar adlı üretici ise ürün alımlarının peşin yapılmasını ve tüccarın aradan çıkarılmasını istedi. Uyar, "Sübvansiyonu kaldırsınlar gerekirse, zaten devletten aldığımız parayı zamanında ödeme yapılmadığından, borç faizlerine iki katı olarak ödüyoruz. Bu desteğe gerek yok" dedi. Ürün ithalatına da tepki gösteren Uyar, iki ay önce dışarıdan 75 bin liraya mısır alındığını, kendi ürünlerinin ise ellerinde kaldığını söyledi. Tücarların devlet tarafından kayırıldığını da ifade eden Uyar, bu işten çıkarı olanların bulunduğunu söyledi.
Irgatlar da şikâyetçi
Ali Aldanmaz da bir ırgatın ücretinin 15 günlüğüne 3 milyon 400 bine çıkarıldığını söyleyerek, daha önce işçilerin 2 milyon 800 bine çalıştırıldığını hatırlattı. İşçilerin günde 12 saat çalıştırıldığını ve ücretlerini ancak 6 ay içerisinde alabildiğini belirten Aldanmaz, geçen yıldan alacaklı olduklarını söyledi. Üreticilerin para kazanamamasından dolayı kendilerinin de mağdur olduğunu belirten Aldanmaz, "Çiftçilik artık azalmıştır, iş sahası bulamıyoruz. Haklarını alamamalarından dolayı bize de para veremiyorlar. Fazla ücret talebinde de bulanamıyoruz" diye konuştu.
15 dönümlük bibere 1 milyar lira masraf yaptığını belirten Yusuf Ekinci isimli biber üreticisi ise, tarımın her alanında bir çökme yaşandığını ve kendi emeğinin karşılığı dışında hiçbir kuruş kazanamadığını söyledi.
MHP vaatlerini yerine getirmedi
Karakuyu köyü kıraathanesinde sohbet ettiğimiz üreticiler de aynı dertleri sıraladılar. Fiyatların çok düşük, girdilerin çok yüksek olmasından yakınan üreticiler, taban fiyatların yükseltilmesini istediler. Aracılardan da şikâyetçi olan üreticiler, yeni hal yasasının çıkmasının işlerini daha zorlaştıracağını, vergi, nakliye ve komisyoncuya yüzde verme sıkıntılarıyla karşı karşıya kalacaklarını söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Stand-by aralıkta tamam

SONRAKİ HABER

Tarımsal araştırma da bitiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...