24 Ekim 1999 21:00

Kitapla buluşmada geri sayım

İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 6 Kasım'da başlıyor. Ana konusu "Üçüncü Binyılın Eşiğinde Türkiye'de Aydınlanma" olarak belirlenen fuar kapsamında uzun yıllardır yurtdışında yaşayan Server Tanilli de İstanbul'da olacak.

Paylaş
Kitapla buluşmada geri sayım
Kitapseverlerin merakla beklediği İstanbul Kitap Fuarı'nın 18'incisi, 6 Kasım'da Tepebaşı TÜYAP İstanbul Sergi Sarayı'nda başlıyor.
TÜYAP AŞ tarafından düzenlenen fuarın bu yılki ana konusu, "Üçüncü Binyılın Eşiğinde Türkiye'de Aydınlanma" olarak belirlendi.
Yerli ve yabancı pek çok yazarı ağırlayacak fuara, Bulgaristan'dan Lubomir Levchev, İtalya'dan Cristina Comencini, Almanya'dan Marianne Sparr, Yunanistan'dan Takis Teodoropulos, Fransa'dan Tahar Ben Jelloun, Jacques Lacarriere, Christine Delphy, Daniel Pennac ve Jean Claude Kebepcıyan katılacak.
Ayrıca fuar nedeniyle, Onur Yazarı Prof. Dr. Server Tanilli de uzun yıllar sonra ilk kez Türkiye'ye gelecek ve fuar süresince çeşitli söyleşilere, panellere katılacak.
Bu yıl 250 yayınevi ve yayın çalışmalarında bulunan yaklaşık 50 kitle örgütünün de stantlarının bulunacağı fuarda, 200'ü aşkın bilim adamı, yazar, sanatçı, gazeteci ve araştırmacının katıldığı 72 etkinlik yapılacak. Fuar süresince 400'ün üzerinde yazar da kitaplarını imzalayacak.
Deprem paneli
Fuarın ilk gününde, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen depremle ilişkili iki etkinlik yer alacak. "Türkiye'nin Deprem Politikası" başlıklı panel, Prof. Dr. Aykut Barka, Semih Tezcan, Çağatay Keskinok ve Cemal Gökçe'nin katılımıyla yapılırken, deprem sonrası kurtarma çalışmalarıyla dikkati çeken AKUT ekibinin Başkanı Nasuh Mahruki "Sınır Tanımayan Bir Yolcu" başlıklı söyleşiye katılacak.
6 Kasım Cumartesi günü, ayrıca Prof. Dr. Erdal İnönü'nün konuşmacı olacağı bir konferans ve Onur Yazarı Prof. Dr. Server Tanilli, İlhan Selçuk, Ahmet Oktay ile Paul Dumont'un yer aldığı "Yirminci Yüzyılı Nasıl Değerlendirmeli?" adlı panel de gerçekleştirilecek.
Ahmet Ümit'in "Suçun Edebiyata Yansıması" adlı ilginç söyleşisi ve Christopher Neumann, İlber Ortaylı, Paul Dumont ile Ekmeleddin İhsanoğlu'nun konuk olacağı "Osmanlı'da Aydınlanma" paneli, 7 Kasım Pazar günü, Ragıp Zarakolu'nun yönettiği, Akın Birdal'ın da konuşmacılar arasında bulunduğu "Ortak Anılar Ortak Yaşam Kültürü-Anadolu Kültürü" konulu panel, Prof. Dr. Server Tanilli'nin söyleşisi ve Hikmet Çetinkaya ile Doğu Perinçek'in de bulunacağı "Aydınlanma Sürecinde Batı ve İrtica" paneli, 8 Kasım Pazartesi günü yapılacak.
9 Kasım Salı gününün etkinlikleri arasında, Buket Uzuner, Tarık Minkari, Nasuh Mahruki ve Gülten Dayıoğlu'nun konuşmacı olacağı "Gezginlerimiz ve Edebiyat Dünyamız" paneli ile Cevat Çapan, Erdal Alova ve Eray Canberk'in bir süre önce kaybettiğimiz şair Can Yücel üzerine söyleşisi izlenebilecek. Aynı gün, Şair-Yazar Murathan Mungan'ın okurlarıyla söyleşisi de bulunuyor.
Ünlü tarih araştırmacısı yazar Cemal Kutay'ın, "Atatürk, Öncesi ve Sonrası" konulu konferansı, hukuk profesörlerinden Bülent Tanör ve Erdoğan Teziç ile Prof. Dr. Server Tanilli'nin katıldığı "21.
Yüzyılın Eşiğinde Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz" paneliyle "Türk Aydınlanmacılığının Öncüsü Hasan Ali Yücel" paneli, 10 Kasım Çarşamba günü izlenebilir.
Basın organları buluşacak
11 Kasım Perşembe günü, "Cumhuriyet'in 75. Yılında Cumhuriyet Okurları Soruyor Yazarları Yanıtlıyor" başlıklı söyleşi ve "Türkiye'de Kadın Edebiyatının Yüzyılı" paneli bulunurken, "Dil Kirliliği ve Medya" paneli, Yunanlı yazar Takis Teodoropulos'un katılacağı "Bir Yunanlı Yazar Gözüyle Türk ve Yunan Edebiyatında Ortaklıklar, Benzeşmeler" başlıklı söyleşi ve "Öküz" adlı mizah dergisi yazarlarının okurlarıyla buluşması, 12 Kasım Cuma gününün etkinlikleri arasında...
13 Kasım Cumartesi günü, Prof. Dr. Server Tanilli, İlhan Selçuk, Şükran Kurdakul, Öner Yağcı ve Vedat Türkali "21. Yüzyılın Eşiğinde Sanat ve Edebiyatın Önündeki Engeller" açıkoturumuna katılırken, Ragıp Zarakolu, Işıl Özgentürk, Oral Çalışlar ve Güngör Gençay'ın yer alacağı "Aydınlanmada Sivil Örgütlenmenin İşlevi" konulu panel ve "Parapsikoloji" konulu konferans da aynı gün yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Demirel ve Ecevit

SONRAKİ HABER

Hazine hesabını veremiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...