24 Ekim 1999 21:00

Medya cenazede 28 Şubat'ı gördü

Ahmet Taner Kışlalı'nın cenaze töreni, onbinlerce kişinin "devlete öfke"sini haykırdığı bir eyleme dönüşürken, medyanın ilgilendiği kısım sadece subayların camideki törene katılmaları oldu.

Paylaş
Medya cenazede 28 Şubat'ı gördü
Ahmet Taner Kışlalı'nın cenaze töreni, onbinlerce kişinin "devlete öfke"sini haykırdığı, katillerin bulunmasını, çetelerden hesap sorulmasını istediği bir eyleme dönüşürken, medyanın ilgilendiği kısım sadece subayların camideki törene katılmaları oldu. Medya, "Karanlığa rest", "Üniformalı mesaj" gibi başlıklar ve selam duran subayların göründüğü fotoğraflarla, TSK'nin tutumunu yansıttı.
Radikal Gazetesi 1. sayfasının yarısı büyüklüğünde yayınladığı fotoğrafta, tek sıra halinde dizilmiş subaylara yer verirken, şöyle yazdı: "TSK; Romanya gezisini yarıda kesen Org. Kıvrıkoğlu dahil tam kadro Kocatepe'deydi. Bazı gruplar Demirel ve Ecevit'i protesto etti, 'Ordu millet el ele' sloganı attı.
Milliyet gazetesi ise, üniformalı subaylarla dolu fotoğrafının üzerine, "Bu cenaze töreni değil" başlığı attı. Haberinde de, çok sayıda subayın üniformaları ile cenaze törenine katıldığını yazdı. Yine Doğan Grubu'na ait Posta gazetesi de, 1. sayfasının yarısından fazlasını üniformalı subayların fotoğrafına ayırdı. Posta, "Devlet başkanı ve generallerin cenazelerinde hazır bulunan 'Onur Taburu' da törende yerini aldı" diye yazdı.
Hürriyet açıkça yazdı
Hürriyet gazetesi ise aynı içerikli fotoğrafının üzerine, "Üniformalı mesaj" manşeti attı ve üst başlık olarak "Kışlalı'ya asker de sahip çıktı" yazdı. Askerlerin törene katılmasına uzun uzun yer veren Hürriyet, şöyle yazdı: "Genelkurmay Başkanlığı, ordunun laik Cumhuriyet'in arkasında olduğu mesajını vermek için ilk kez TSK'ya bir sivilin cenazesine katılın emri verdi. Ve TSK, en küçük rütbelisinden Genelkurmay Başkanı'na kadar tam kadro, Kışlalı'nın cenaze töreni için dün Kocatepe Camii'ni doldurdu. Komutanlar, camiye geliş gidişlerinde vatandaşlardan büyük alkış aldı" diye yazdı. Hürriyet, büyük fotoğrafın yanı sıra, 1. sayfasında Kıvrıkoğlu ve Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu'nun bir arada bir fotoğrafını basmayı ihmal etmedi.
Sabah: Karanlığa rest
Sabah gazetesi ise, Genelkurmay'ın cenazeye katılma tutumunu "Karanlığa rest" manşeti ile nitelendirdi. Bu değerlendirmeyi "bir komutanın değerlendirmesi" olarak duyuran Sabah, manşet haberinde kullandığı kolaj fotoğrafta ise, çok sayıda subayın selam duran fotoğrafının üzerine, Kışlalı'nın tabutunu yerleştirdi. Sabah, "Bütün liderlere protesto, Kıvrıkoğlu'na alkış" başlığıyla ayrı bir unsur da verdi. "Ordu mensuplarının ilk kez emirle çağrıldığı törene, askerin katılımı büyük oldu. 100 general ve amiral, 1500 subay ve astsubay üniformalarıyla hazır bulundu" diye yazan Sabah, üst düzey bir komutanın şu sözlerini yansıttı: "Kışlalı'nın laik demokratik Cumhuriyet'in savunucusu olduğunu vurgudı ve ekledi 'Silahlı Kuvvetler laik Cumhuriyet'in yıkılmaz kalesi ve yılmaz savunucusudur".
ÖNCEKİ HABER

MHP'li Ceyhan Belediyesi terör estiriyor

SONRAKİ HABER

Demirel ve Ecevit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...