24 Ekim 1999 21:00

Zorunlu tasarrufta 1.6 milyarlık kazık

Çalışanların zorunlu tasarruf hesabının 1988'den beri, enflasyonun altında nemalandırılması nedeniyle her bir çalışanın ortalama 1.6 milyar lira zarara uğradığı belirlendi.

Paylaş
Zorunlu tasarrufta 1.6 milyarlık kazık
Çalışanların zorunlu tasarruf hesabının 1988 yılından bu yana, enflasyonun ve piyasa faizlerinin çok altında nemalandırılması nedeniyle her bir çalışanın ortalama 1.6 milyar lira zarara uğradığı belirlendi.
1988 yılından bu yana zorunlu tasarruf hesabına kesinti yapılan bir çalışanın, şu anda hesapta bulunan parasının ortalama 1.3 milyar lira düzeyinde olduğu belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre, eğer bir çalışan, maaşından kesilen ve işvereni tarafından kendisi adına ödenen zorunlu tasarruf primlerini, kendisi dolar olarak değerlendirseydi şa anda yaklaşık 2.9 milyar lira parası olacaktı.
Buna göre çalışanlar, uygulanan düşük nemalandırma politikaları yüzünden bu sürede toplam 1.6 milyar lira zarara uğradı.
1986 yılında Ziraat Bankası vadeli mevduata yüzde 89 faiz uygularken zorunlu tasarruf nema artış oranı yüzde 5.17 oldu. 1994 yılında Hazine, piyasalardan yüzde 200'e varan faizlerle borçlanırken, zorunlu tasarruf hesabında biriken paraya yüzde 60 faiz uygulandı. Yine 1998 yılında Hazine'nin iç borçlanma faiz oranları yüzde 140'lara kadar tırmanırken, zorunlu tasarruflara yüzde 5.2 faiz ödendi.
ÖNCEKİ HABER

Dünya yine kalkınamadı!

SONRAKİ HABER

MHP'li Ceyhan Belediyesi terör estiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...