24 Ekim 1999 21:00

Irak'a gözdağı tatbikatı

ABD öncülüğünde Mısır'da yapılan Parlak Yıldız tatbikatı, Irak tarafından tepkiyle karşılanırken, ABD Kuveyt'te yeni bir üs açmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Irak'a gözdağı tatbikatı
ABD ile bazı Avrupa ülkelerinin orduları, Mısır'da 68 bin askerin katıldığı bir tatbikat gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz cuma günü başlayan tatbikata ev sahibi Mısır'ın yanı sıra, Ürdün ve Bİrleşik Arap Emirlikleri gibi ABD ile yakın ilişkileri bulunan Arap ülkeleri de katıldı.
Irak'tan tepki
Parlak Yıldız Harekâtı 1999 isimli tatbikat, 1991 yılında yaşanan Körfez Savaşı'ndan bu yana bölgede gerçekleşen en büyük operasyon oldu. Bağdat, Parlak Yıldız'ı ABD'nin başını çektiği saldırganlığın "yeni bir aşaması" olarak değerlendirdi. ABD tarafından yapılan açıklamalarda ise, tatbikatın sadece 'bir oyun' olduğu savunuldu. Ancak ABD Savunma Bakanı William Cohen, tatbikat alanında verdiği demeçte, Irak'a tatbikatı "dikkate alması" uyarısında bulundu.
Hayali ittifak
Mısır sahillerine bir çıkartma ile başlayan tatbikatın senaryosu şöyle: Turuncu Ülke, hayali Yeşil Ülke'yi işgal eder. Koalisyon ordusunun görevi, işgalci orduyu durdurarak, karşı atağa geçmek. İki yılda bir düzenlenen tatbikatların ilki 1981'de, sadece ABD ve Mısır'ın katılımıyla yapılmıştı.
ABD'nin Kuveyt'ten çıkmaya niyeti yok
ABD'nin Kuveyt'te yeni bir hava üssü açmayı ve mevcut üslerini genişletmeyi planladığı bildirildi. ABD yönetimi yetkilileri, projeyle ilgili olarak Kuveyt'in onayının alındığını ve yeni üs faaliyetleri için 193 milyon dolar harcanacağını belirttiler.
Yetkililer, üsler konusundaki anlaşmanın, bölgede bulunan ABD Savunma Bakanı William Cohen ile Kuveyt Emiri Şeyh Cabir El Ahmed El Sabah arasında yapılan görüşmelerde ele alındığını belirttiler. Tamamlanmasının birkaç yılı bulabileceği belirtilen üssün, "Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e karşı ve Ortadoğu'daki yeni krizlerde kullanılmak üzere" kurulacağı açıklandı.
ÖNCEKİ HABER

Kahve ve iktidar...

SONRAKİ HABER

Elektrikte peşkeş taslağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...