23 Ekim 1999 21:00

Bir karış otoyol yarım milyar

Turgut Özal zamanı "çağdaşlaşma" adına yapımına başlanan otoyolların maliyeti inanılmaz boyutta.

Paylaş
Bir karış otoyol yarım milyar
Turgut Özal zamanı "çağdaşlaşma" adına yapımına başlanan otoyolların maliyeti inanılmaz boyutta. Karayollarını yeniden düzenlemek ve demiryolu taşımacılığına ağırlık vermek yerine tercih edilen otoyolun bir karışının maliyeti, yarım milyar lirayı buluyor.
Otoyolun 1 kilometresinin maliyeti, geçtiği arazinin düz, dalgalı ve dağlık olmasına, üzerindeki köprü, viyadük ve tünel gibi yapıların bulunmasına bağlı olarak, 4-8 milyon dolar arasında değişiyor.
Anadolu Ajansı muhabirinin, Karayolları Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, otoyolun 1 kilometresi arazi yapısına bağlı olarak 1.9-3.8 trilyon, 1 metresi 1.9-3.8 milyar, 1 santimetresi 18.8-37.7 milyon, 25 santimetre olarak kabul edilen bir karışı ise 472-944 milyon lira arasında değişen fiyata mal oluyor.
Yine arazi yapısına göre, ayda net 62 milyon 244 bin lira alan 30.3 ya da 60.7 asgari ücretlinin birer aylık maaşı ile 1 metre, 7.6 ya da 15.2 asgari ücretlinin 1'er aylık maaşıyla da ancak bir karış otoyol inşa edilebiliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hesaplamalarına göre, otoyol projeleri tamamlandığında, yılda en az 500 milyon dolar düzeyinde gelir elde edilecek.
ÖNCEKİ HABER

IMF stand-by için geliyor

SONRAKİ HABER

Devlete öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...