22 Ekim 1999 21:00

'Kapatma, Beykoz için ölüm olur'

İçinde bulunduğumuz günlerde Beykoz'un gündemini Sümerbank AŞ'ye bağlı Deri Kundura Fabrikası'nın İstanbul Teknik Üniversitesi'ne devredilmesi oluşturuyor.

Paylaş
'Kapatma, Beykoz için ölüm olur'
Şahin Bayar
İçinde bulunduğumuz günlerde Beykoz'un gündemini Sümerbank AŞ'ye bağlı Deri Kundura Fabrikası'nın İstanbul Teknik Üniversitesi'ne devredilmesi oluşturuyor. Esnafından belediye başkanına, siyasi parti üyelerinden kitle örgütleri üyelerine kadar hemen hemen herkes fabrikanın kapatılmak istenmesine karşı çıkıyor, eylemlere destek veriyor. Dükkânlarının camına dövizler asarak Deri Kundura Fabrikası'nın kapatılmasına karşı olduğunu dile getiren Beykoz esnafı, kapatma kararının Beykoz için 'ölüm' olacağına dikkat çekiyor.
Beykoz esnafı fabrikanın kapatılmasını sadece işçilerin sorunu olarak görmüyor. Deri Kundura'nın kapatılmasıyla birlikte Beykoz'dan göç başlayacağını söyleyen Büfeci Mustafa Barut, "Fabrika kapatılmasın. Kapatılırsa aç kalırız" diyen Manav Mehmet Coşkun esnafın kaygılarını dile getiriyor.
Her şey biter
Fabrikanın kapatılmasının Beykozlular için sonuçlarını değerlendiren halıcılık yapan Hikmet Karapınar, "Fabrikanın kapatılmasına karşı haklı mücadele veriliyor. Beykoz halkının gelirinin yüzde 90'nı Sümerbank Holding'den geliyor. Bu gelirin Beykoz'dan gitmesi, buradaki halkı felç edecektir. Dolayısıyla eğitimin, sağlığın her şeyin bitmesi demektir" derken, "Kesinlikle hayır diyorum kapatılmasına. Çünkü bizler küçük esnaf olarak hep onların parasıyla geçiniyoruz. Biz onlarla ayaktayız. Kararı şiddetle kınıyorum" sözleriyle tepkisini dile getiren Gülin Süngü adlı esnaf fabrikanın Beykoz için önemine vurgu yapıyorlar.
Eylemler desteklenmeli
Esnafın ortak kanısı fabrikanın tüm Beykoz'un ekmek kapısı olduğu yönünde, bu nedenle yapılacak eylemleri destekleyeceklerini belirtiyorlar. "İşçilerin eylemlerini destekliyoruz. Çünkü; onların sayesinde ekmek yiyoruz" diyen Büfeci Şerafettin Aydın, "Kapanmasa daha iyi olur. Fabrikada çalışanların çoğu bizim müşterimiz" diyen saatçi Eşref Yavuz esnafın bu düşüncesini ortaya koyuyor. "Kapanmasına karşı daha önce karşı çıkılmalıydı. Şimdi eylemler yapılıyor. Bence biraz geç kalındı" diyen Yavuz, "Ancak buna rağmen işçilerin gösterdiği tepkiyi destekliyorum. Ne yaparlarsa yaparım" diyor. Celal Akçan adlı esnaf ise milletvekillerinin de kapatmaya karşı çıkmasını isteyerek, "Burada herkes işsiz kalacak. Beykoz zenginlere kalacak. Beykoz peşkeş edilmek isteniyor. İşçiler eylem yapıyor ama bu yeterli değil. Beykoz miletvekillerinin de destek vermesi gerekiyor" sözleriyle tepkisini dile getiriyor.
Esnaflar fabrikanın kapanmasından sonra olacaklara ilişkin söylentilere de inanmıyor. Fabrikaya yakın bir yerde büfecilik yapan Zeki Yılmaz da büyük zarar göreceklerini kaydederek, "Teknik üniversite açılacak diyorlar. Ama o da yalanmış" sözleriyle devretme karanının peşkeş anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Mehmet Gösterik adlı taksici ise kapatma kararını; "Bizim için iyi olmaz. Buradan müşteri alıyorduk. Otel yapmayı düşünüyorlarmış ama o da kesin değil" diyerek tepkisini dile getirdi. Kapatma kararının ranttan kaynaklandığını söyleyen esnaflar, kundura Fabrikası'ndan sonra başka fabrikaların da kapatılacağına inanıyor. "Beykoz Deri Kundura'nın bulunduğu arazi rantı çok yüksek bir arazi. Oraya artık kimler göz dikti bilemiyoruz. Şişecam ve Rakı fabrikalarının da aynı pozisyonu var. Yarın olanlar içinde kapatma kararı gelebilir" ifadeleriyle Beykoz halkını uyaran taksici Şenol Cural, "Beykoz halkı bunu kabul etmiyor" diyor.
ÖNCEKİ HABER

'SEKA başardı, biz de başaracağız'

SONRAKİ HABER

İşçiler uyardı: Bir kez daha düşünsünler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...