15 Ağustos 2011 08:43

Roj TV davası başladı

Roj TV'ye Danimarka'da açılan davanın duruşmalarına başlandı. Duruşma öncesi Kürt siyasetçileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri düzenledikleri basın toplantısında, "Roj TV'yi kapatmak Kürtlerin sesini kapatmak anlamına geliyor" mesajı verdi. Roj TV davası Danimarka'nın Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde

Roj TV davası başladı
Paylaş

9 Eylül'e kadar sürecek olan duruşma öncesi Kürt siyasetçileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri basın toplantısı yaptı. Toplantıya, BDP'li milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akad Ata ve Nursel Aydoğan ile KNK Başkanı Tahir Kemalizade, KON-KURD Başkanı İsmet Kem ile YEK-KOM temsilcileri katıldı. Toplantıda ilk sözü alan Gür, konuşmasında "Roj TV kapatılmak isteniyor" dedi ve şöyle devam etti: "Bu Kürtlerin sesini kapatmak anlamına geliyor. Roj TV sadece Kürtlerin değil Ortadoğu'daki bütün halkların sesi; kadınların, ezilenlerin, sömürülenlerin sesidir."

'DAYANIŞMAYA GELDİK'

Gür'ün ardından İsveç Sol Parti Milletvekili Hans Linde bir konuşma yaptı. Linde, "Kürt halkının sesi ile dayanışmaya geldik" diyerek sözlerine başladı. Davanın kendileri için ifade, düşünce ve basın özgürlüğü açısından çok önemli olduğunu söyleyen Linde, burada olmanın temel Avrupa Birliği'nde uygulanan çifte standartlığa karşı durmak anlamına geldiğini de belirtti.

'HALKIN SESİ YASAKLANMAK İSTENİYOR'

Linde'nin ardından söz alan KNK Başkanı Tahir Kemalizade, "Ülkemizde hukuk olsaydı, buraya misafir olarak gelirdik" dedi. Amaçlarının kardeşlik ve eşitlik olduğuna dikkat çeken Kemalizade, "Danimarkalılara, dünyaya soruyoruz: Demokrasi olsaydı, bu kadar Kürt hapiste olur muydu?" dedi. Roj TV'nin doğru haberin adresi olduğunu vurgulayan Kemalizade, şöyle dedi: "Danimarka'da, Avrupa'da hukuk var. Sadece Roj TV değil, 40 milyonluk bir halkın sesi yasaklanmak isteniyor." KON-KURD Başkanı İsmet Kem ise konuşmasında, Roj TV hakkında şimdiye kadar defalarca kapatma davasının açıldığını, ancak Danimarka'nın bu utanç davasına kısa zamanda son vermesi gerektiğini söyledi. Kem, "Danimarkalı dostlarımızın buna izin vermeyeceğini umut ediyoruz" diye konuştu. Roj TV Müdürü İmdat Yılmaz da yaptığı kısa konuşmada, gösterilen dayanışma ve destek için teşekkür etti. (DİHA)


‘BİZE ÇOK GÜZEL YAĞ ÇEKTİNİZ’

Danimarka’da görülen Roj TV davası, çarpıcı bir gelişmeyle başladı. Soruşturma kapsamında Türkiye’yi defalarca ziyaret eden Danimarkalı savcılarının, teşekkür mektuplarında “Bize çok güzel yağ çektiniz” dediği ortaya çıktı. Roj TV’nin avukatlığını yapan Biorn Elmquist, mahkeme heyetine ilginç bir mektup sundu. Elmquist’in sunduğu mektup, dava öncesi çeşitli tarihlerde Türkiye’ye giden Danimarkalı savcılara ait. Türkiye’ye giden ve devlet yetkililerinin belirlediği heyetlerle görüşen savcıların, karşılıklı olarak gönderdikleri teşekkür mektuplarında “Bize çok güzel yağ çektiniz” dediği, belirtildi. Avukat Elmquist, bu mektupla savcıların davanın meşruiyetini tartışmalık hale getirdiğine dikkat çekerek, davanın usulden bozulmasını istedi. Elmquist’in talebini görüşmek üzere davaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, aradan sonra talebi reddetti.
İddianamenin okunduğu davayı, Türkiye’den aralarında iki MİT elemanın da bulunduğu bir heyetin izlediği belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Irak, güne bombalarla başladı: 44 ölü

SONRAKİ HABER

AKP'li Canikli: Kürt sorununu silahla çözeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa