22 Ekim 1999 21:00

Kolombiya ABD büyüteci altında

Kolombiya'da yıllardır kontra savaşı yürüten ABD yönetimi, Kolombiya devletine yardım kapılarını sonuna kadar açarken, ABD Senatosu üyelerinin...

Paylaş
Kolombiya ABD büyüteci altında
Kolombiya'da yıllardır kontra savaşı yürüten ABD yönetimi, Kolombiya devletine yardım kapılarını sonuna kadar açarken, ABD Senatosu üyelerinin bölgeyle ilgili korkuları artıyor. Hafta arası Kolombiya'ya üç yıl için 1.3 milyar dolar tutarında yardım yapılmasının kararlaştırıldığı senatoda söz alan Cumhuriyetçi milletvekilleri, bölgede ABD'ye karşı tehdidin büyüdüğünü ifade ederek, Kolombiya'yı çevreleyen ülkeleri, 'ön cephe devletleri' olarak değerlendirdi. Cumhuriyetçi senatörlerden Mike DeWine, gerillalaları kastederek, "İsyancılar, Güney Amerika'daki sınır ülkelerine ve hatta ABD sınırına sadece 250 mil uzaklıktaki Güney Panama'ya bile sızıyorlar" şeklinde konuştu.
Kolombiyalı yetkililerin bile gerillaların sınırlardaki varlığının yeni olmadığını ve sınırlarda manevra yaptıkları yönünde görüş belirtmeleri, ABD emperyalizminin bölgedeki etkinliğini artırmak için zemin hazırladığını gösteriyor.
Saldırı planı aksayabilir
Anlaşmalar uyarınca yılın sonunda Panama'daki Howard Hava Üssü'nü kapatmak zorunda olan ABD'nin bu durumdan oldukça rahatsız olduğu bildiriliyor. Kolombiyalı gerillaları yok etmek için Karayipler'deki Curaco Adası'na, Ekvador'a ve Peru Amazon'undaki Iquitos bölgelerinde 'ileri operasyon noktaları' oluşturan ABD Güney Komutanlığı'nın, gerekirse bölgeye doğrudan müdahaleyi de göze alacağı belirtilirken, Howard Üssü'nün kapatılması ABD emperyalizminin işine gelmiyor.
ABD'li yetkililer, üssün kapatılmasıyla bölgedeki uçuş gücünün azalacağı yönündeki endişelerini dile getiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Clinton'ı karşılama hazırlıkları sürüyor

SONRAKİ HABER

GAP stratejik önemdedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa