22 Ekim 1999 21:00

Yunanistanlı öğrenciler

   yeniden sokaklarda

Paylaş
Yunanistanlı öğrenciler yeniden sokaklarda
Seyit Aldoğan
Yunanistan'da lise öğrencilerinin yeniden başlattıkları gösterilerin ilki önceki gün gerçekleştirildi. Eğitimde fırsat eşitliği talebinin haykırıldığı gösteriye onbinlerce liseli katıldı.
Hatırlanacağı gibi geçen yıl üniversitelere giriş imkânını zorlaştıran, özel okul ve dershaneleri teşvik eden yasanın Meclis'ten geçmemesi için bir ayı süren işgal ve boykot eylemleri yapılmıştı.
Eylemler sürecek
Geçtiğimiz günlerde yeniden toplanan okul komiteleri bir dizi kararlar alarak hazırlıkladıkları eylem planını kamuoyuna açıkladılar. Kararda yasallaşan bütün "eğitim önlemlerinin" geri alınması, fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitime bütçeden daha fazla pay ayrılması, depremde zarar gören okulların derhal onarılması, parasız demokratik eğitim ve disiplin yasaların kaldırılması talepleri dile getirildi.
Bu talepler doğrultusunda ilk eylemler önceki gün gerçekleştirildi. Başta Atina olmak üzere Selanik, Pire, Patra, Kerkira, Trikala, Larisa, Kardiça, Volo, Livanya, Iraklio, Retimmo, Florina, Edessa, Serres, Kavala ve Aleksandropoli'de onbinlerce öğrencinin katıldığı gösteriler yapıldı. Gösterilere öğrenci velileri ve üniversite gençliği katıldı. Öğrenciler, açıkladıkları takvim uyarınca 4 ve 11 Kasım tarihlerinde de büyük gösteriler düzenlemeyi planlıyor.
Disiplin tehdidi
Bu arada birçok okulda okul yönetimlerinin gösterilere katılımdan dolayı öğrenciler hakkında disiplin soruşturma başlattıkları bazı okullarda ise okul komitelerinin çıkardıkları bildiri, broşür vb. metaryellerin, okul idareleri tarafından engellendiği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Ödüllü araştırmacı İÜ'den atıldı

SONRAKİ HABER

Clinton'ı karşılama hazırlıkları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...