21 Ekim 1999 21:00

Kristal-İş: Gürsan'a sendika girecek

Gürsan'da Kristal-İş'e üye oldukları için işten atılan işçilerin yanına 12 gün sonra sendika yöneticileri geldi.

Paylaş
Kristal-İş: Gürsan'a sendika girecek
Barış Erbektaş
Gürsan Cam Sanayii'nde Kristal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan işçilerin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor. İşveren, sendikalı olarak fabrikada çalışan işçilerin görev yerlerini değiştirerek, sendikal faaliyeti kırmaya çalışıyor. İşçilerin yanına 12 gün sonra Kristal-İş Genel Başkan Vekili Ahmet Okuyan ile Eğitim Dairesi Uzmanı Aziz Çelik geldi.
Gazetemize bir değerlendirme yapan Ahmet Okuyan, işçilerin kararlılığı ile Kristal-İş'i fabrikaya sokacaklarını dile getirerek, "Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Yetki talebimiz oldu. Büyük bir ihtimalle bu hafta içinde yetki gelecek. Ondan sonra işverene ilk talebimiz işten atılan işçilerin fabrikaya geri dönmesi olacak. Sözleşmeden, paradan, ekonomik gerekçelerden önce bu talebin yerine getirilmesi için çalışacağız" dedi.
Okuyan, tüm baskılara rağmen sendikalı işçilerin işverenin baskılarına boyun eğmeyeceğine inandıklarını kaydetti. İşveren ile bir görüşmenin yapılmadığına, Türkiye'de hiçbir işverenin "Gel sendikalı ol" demeyeceğine dikkat çeken Okuyan, yaşama hakkı nasıl kutsal ise, çalışma ve örgütlenme hakkının da kutsal olduğunu, örgütlenme hakkının anayasal bir hak olduğunu ve işçilerin bu hakkı kullanacağını söyledi.
Tazminatsız işten atma
Ayrıca yıllık izinlerini kullandıkları sırada sendikal faaliyette bulundukları için, Faysal Kuru ve Mustafa Bağdem'in, tazminatları ödenmeksizin işten atıldığı öğrenildi. Kuru ve Bağdem'e gönderilen bildirim yazısında, "Yıllık izindeyken Akyurt Asliye Hukuk Hakimliği'nin tespiti sırasında sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkartıldığınız yönündeki yalan beyanınız nedeniyle İş Kanunu'nun 17/2. maddesi uyarınca ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeden iş akdiniz feshedilmiştir" denildi. İşçiler bu duruma tepki gösterirken, işverenin sendikal faaliyetin olmadığı dönemde de çok sayıda işçiyi tazminat ödemeden işten attığı öğrenildi.
İşçilerin yerleri değiştiriliyor
Sendikal çalışmaların engellenmesi için halen fabrikada sendikalı olarak çalışanların yerleri değiştiriliyor. Fabrikada vardiya sorumlusu olarak çalışan Murat Güvenç şantiyeye, Hasan Güvenç merkez depoya, Sabri Güvenç de şoförlüğe verildi. Jandarmanın, önceki gün işçilerin yanına gelerek, tehdit ettiği öğrenildi. Öte yandan, fabrikanın genel müdürü İsmail Hakkı Gür, işverenin, Alevi-Sünni, Türk-Kürt ayrımı yaparak işçileri bölmeye çalıştığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını öne sürdü. Gür, mezhepçilik yapmadıklarını, işçilere yönelik bir baskının olmadığını iddia etti.
ÖNCEKİ HABER

Emek Platformu canlandırılmalı

SONRAKİ HABER

Ödüllü araştırmacı İÜ'den atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa