21 Ekim 1999 21:00

İsrail, Türkiye'den aktif rol isteyecek

İsrail Başbakanı Barak, pazartesi günkü Türkiye ziyareti sırasında ABD'nin planları doğrultusunda işleyen "Ortadoğu Barış Süreci" kapsamında görüşmelerde bulunacak.

Paylaş
İsrail, Türkiye'den aktif rol isteyecek
İsrail Başbakanı Ehud Barak, pazartesi günü Türkiye'ye yapacağı çalışma ziyareti sırasında ABD'nin planları doğrultusunda işleyen "Ortadoğu Barış Süreci" kapsamındaki çok taraflı görüşmelerde Türkiye'nin aktif bir rol oynamasını isteyecek. İsrail Büyükelçisi Uri Bar-Ner, Barak'ın Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı olacağına dikkat çekerek ziyareti "tarihi" bir ziyaret olarak nitelendirdi.
Büyükelçi Uri Bar-Ner, dün düzenlediği basın toplantısında 1994 yılında Tansu Çiller, 1998'de ise, Mesut Yılmaz olmak üzere, Türkiye'den şimdiye kadar başbakan düzeyinde iki ziyaret yapıldığını ancak, İsrail Başbakanı'nın ilk kez Türkiye'ye bir ziyarette bulunacağını söyledi. Uri Bar-Ner, 1958 yılında döneminde İsrail Başbakanı Ben Gurion'un Türkiye'ye "gizli" bir ziyaret yaptığını da anlattı.
İsrail Büyükelçisi, Barak'ın ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit'e barış süreci ve Türkiye'nin yakından ilgilendiği Suriye ile yapılan görüşmelere ilişkin son gelişmeleri aktaracağını belirterek "Barak, birkaç ay içinde yeniden başlanması öngörülen barış sürecine ilişkin çok taraflı görüşmelere Türkiye'nin katılımını sürdürmesini istiyor" dedi. Büyükelçi Bar-Ner çok taraflı görüşmelerde su alanındaki işbirliği gibi ekonomik konular ve silahsızlanma ele alınacağını anlattı.
Su konusu
İsrail Büyükelçisi, ülkesinin yurtdışından bir miktar su ithal etmeyi düşündüğünü belirterek bu konunun Barak'ın ziyareti sırasında ele alınacağını sandığını söyledi. Büyükelçi, Türkiye'den su alımının gerçekleşmesinin ulaştırma konusuna bağlı olduğununu belirtti.
GAP'a ilgi
Türkiye ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşması konusunun da gündeme geleceğini belirten Büyükelçi Bar-Ner, Türk şirketlerinin de İsrail-ABD Serbest Ticaret Anlaşması'ndan yararlanabilmesi için de üç ülkenin hükümetlerinin Adana'da kalifiye sanayi bölgesinin kurulmasını arzuladıklarını vurguladı. Bar-Ner, GAP bölgesindeki önemli projelerden birkaçının İsrail şirketlerine verilmesi beklentisini de dile getirdi.
İsrail Büyükelçisi bir soru üzerine, Avrupa Birliği (AB)'nin Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin aday ilan edilmesi için İsrail'in çaba gösterdiğini belirterek İsrail Dışişleri Bakanı David Levy'in 10 gün önce 15 AB Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmelerde "Türkiye'nin aday olarak kabul edilmesi İsrail'in çıkarında" mesajını ilettiğini anlattı.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da deprem

SONRAKİ HABER

'Bir araya gelip mücadele etmeliyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa