21 Ekim 1999 21:00

ABD Türkiye'yi ticaret kolonisi yapacak

Başbakan Ecevit'in ABD ziyareti esnasında Clinton'ın çizdiği yeni "ticaret misyonu", Türkiye'yi tam anlamıyla ABD'nin bir ticaret kolonisi haline getirilmesini hedefliyor.

Paylaş
ABD Türkiye'yi ticaret kolonisi yapacak
ABD Başkanı Clinton'ın belirlediği "ticaret misyonu" çerçevesinde Türkiye ile bir "serbest ticaret anlaşması" yapılması fikri ortaya atıldı. Demokrat Parti'nin New York Senatörü Patrick Moynihan tarafından bu doğrultuda hazırlanan bir tasarı, ABD Senatosu'na sunuldu. Tasarı, Türkiye'yi tam anlamıyla bir ABD "ticaret kolonisi" haline getirmeyi amaçlıyor.
Başbakan Bülent Ecevit'in Washington'da ABD Başkanı Bill Clinton ile görüşmesinde dile getirdiği Türkiye-ABD serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlamasına ilişkin bir yasa tasarısı, Demokrat Parti'nin New York Senatörü Patrick Moynihan tarafından senatoya sunuldu.
Tasarıyı Senato Mali Komitesi'ne sunan Moynihan, ABD'nin "stratejik ortağı" Türkiye'nin yüzünü batıya dönük tutmasında ve bölgede istikrarın sağlanmasında, ABD-Türkiye serbest ticaret anlaşmasının çok büyük yardımı olacağını belirtti.
Moynihan, sunuş konuşmasında, ABD'nin Ortadoğu'daki tartışmasız en önemli iki müttefikinin İsrail ve Türkiye olduğunu vurgulayarak, İsrail'in hem ABD, hem Türkiye ile serbest ticaret anlaşması bulunduğunu, bu üçgenin Türkiye-ABD ayağının da en kısa zamanda kurulması gerektiğini söyledi.
Yasa tasarısı, ABD Başkanı'na, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını müzakere etmesi ve sonuçlandırması için yetki verilmesi önerisini içeriyor.
Türkiye ile ABD'nin uzun dönemli dostluğunun Osmanlı döneminde 1830 yılında imzalan ticaret anlaşmasına kadar uzandığını belirten Moynihan, İkinci Dünya Savaşı sonrasında başlayan iki ülkenin yakınlığının günümüze kadar geldiğini söyledi.
"Şimdi Türkiye ile ilişkileri bir adım daha ileri götürmenin ve Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlamanın zamanı" diyen Moynihan, ABD'nin sadece stratejik, siyasi ilgisinden dolayı değil, aynı zamanda ekonomik ilgileri çerçevesinde de bu anlaşma müzakerelerini başlatması gerektiğini kaydetti. Moynihan, sanayi ülkesi Türkiye'nin serbest pazar kurallarına ve güçlü özel sektöre sahip olduğunu da belirtti. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye'nin bölgede ABD için merkezi bir rol oynadığını, BM'nin kurucu üyesi olduğunu ve 1952'de NATO'ya katıldığını hatırlatan Moynihan, Türkiye'nin Ortadoğu'da en geniş askeri güç ve NATO'da en geniş ikinci orduya sahip olduğunu belirtti. Senatör Moynihan, coğrafyası, tarihi ve ekonomik başarısıyla Türkiye'nin, Türk nüfusun yaşadığı Orta Asya üzerinde etkili olduğuna dikkati çekti.
Moynihan, Türkiye'nin 1980'li yıllarda ekonomiyi liberalleştirmek için başlattığı adımları ve bu yıl TBMM'nin, bankalar reform yasasını, sosyal güvenlik reformunu, yabancı yatırım ve özelleştirmenin önündeki engelleri kaldıran Anayasa değişikliğini onaylamasından övgüyle söz etti.
Sunulan yasa tasarısında temel hedefler, "iki ülke arasında daha açık, adil ve karşılıklı pazar imkânının kurulması ve ABD ile Türkiye arasında ticaret önündeki engellerin kaldırılması" olarak sıralandı.
ÖNCEKİ HABER

Faşist Papon kaçtı

SONRAKİ HABER

Bütçe ekonomide yıkımın işareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...