21 Ekim 1999 21:00

Faşist Papon kaçtı

2. Dünya Savaşı'nda 1560 Yahudi'yi Fransa'nın Bordeaux kentinden sürdüğü ortaya çıkarılan Maurice Papon, dünkü temyiz duruşmasından önce Fransa'dan kaçtı.

Paylaş
Faşist Papon kaçtı
2. Dünya Savaşı sırasında 1560 Yahudi'yi Fransa'nın Bordeaux kentinden sürdüğü ortaya çıkarılan ve insanlığa karşı suç işlemekten 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Maurice Papon, dün görülmesi planlanan temyiz duruşmasından önce Fransa'dan kaçtı.
İşbirlikçi Papon
89 yaşındaki Nazi işbirlikçisi Papon, avukatları aracılığıyla önceki gün gönderdiği açıklamada, 'sürgüne kaçtığını' açıkladı.
Dönemin Nazi yanlısı Vichy hükümetinin üst düzey yöneticilerinden Papon, temyiz başvurusunun değerlendirileceği duruşmadan bir gün önce kaçmasının "tek onurlu yanıt" olacağını öne sürerken, faşist polis eskisinin nereye kaçmış olabileceği konusunda bir açıklama yapılmadı.
Geri dönecekmiş!
Papon, yazılı açıklamasında, "sürgünün 90 yaşında birisi için çok acı verici olduğunu, ancak vatanına cumhuriyetçi meşruiyet kurulduğu zaman döneceğini" belirterek, "yasalar gereği devlete teslim olmasının da kendisine karşı yürütülen davadaki kanunsuzluklar zincirinin bir halkası" olduğunu savundu. Maurice Papon, kendisine karşı açılan davaya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bakması gerektiğini ileri sürdü. Papon, daha önce yaptığı açıklamalarda, Fransız Yargıtayı'nın temyiz başvurusunu değerlendirmesinden önce yasalar gereği adalete "mahkûm olarak teslim olmayacağını" söylemişti.
Papon'un kaçtığının anlaşılmasından sonra, Fransız hükümeti de, Nazi yanlısı eski yöneticinin yakalanması ve tutuklanması için her türlü imkânın kullanılacağını bildirdi. Hükümet Sözcüsü Daniel Vaillant, "Cezanın infazı için her türlü önlem alınacaktır. Maurice Papon, savcılığın isteği üzerine aranacak, bulunduğu yerde tutuklanacak ve cezasını çekmek üzere cezaevine gönderilecektir" dedi.
Başvuru düştü
Sözcü, yasalar gereği başvuruyu yapan kişinin "mahkûm olarak teslim olmaması halinde" temyiz başvurusunun otomatik olarak düşeceğini belirterek, "Papon'un hareketi tüm Nazi kurbanları için bir küfürdür" dedi.
Maurice Papon, Fransa'da 1940-1944 yıllarında Nazi Almanyası ile işbirliği yapan Mareşal Philippe Petain rejiminde görevliyken, Bordeaux kentinden 1560 Yahudi'nin ölüme gönderilmesinde oynadığı rolden dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Vahid görevde, eylemler sürüyor

SONRAKİ HABER

ABD Türkiye'yi ticaret kolonisi yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...