21 Ekim 1999 21:00

Vahid görevde, eylemler sürüyor

Endonezya'da Devlet Başkanı seçilen Abdurrahman Vahid, yemin ederek görevine başladı. Megawati'nin yandaşları ise, Cakarta ve Bali Adası'nda gösteriler başlattı.

Paylaş
Vahid görevde, eylemler sürüyor
Endonezya'da Devlet Başkanı seçilen Abdurrahman Vahid, yemin ederek görevine başladı. Ülkedeki en büyük İslami cemaatin ve Ulusal Uyanış Partisi'nin Başkanı olan Vahid, yemin töreninde, "Duygularımız ve gururumuzu zaman zaman istismar eden başka ülkelerin gözünde milletimizin birliğini sağlamalıyız" diye konuştu ve ülke servetinin hakça dağıtılacağı vaadinde bulundu.
Eylemler yayıldı
Seçimlerde en çok oy toplayan Megawati Sukarnoputri'nin meclisteki devlet başkanlığı seçimini kaybetmesine öfkelenen yandaşları, başkent Cakarta'dan sonra Bali Adası'nda da gösteriler başlattı. Polis, öfkeli kalabalığın adanın başkenti Denpasar'daki hükümet binalarına taş attıklarını ve bir üst düzey yerel yetkilinin evini yaktıklarını belirtti. Megawati'nin partisinin rengi olan kırmızı giysili göstericilerin lastik yaktıkları ve ağaçları kestikleri de ifade edildi. Megawati'nin önceki gün devlet başkanlığını kaybetmesinin ardından başkent Jakarta'da patlamalar meydana gelmiş ve iki kişi hayatını kaybetmişti.Ordu memnun
Bu arada, Vahid'i devlet başkanlığına seçen meclis üzerinde oldukça etkin olan Endonezya Silahlı Kuvvetleri de, Abdurrahman Vahid'in devlet başkanı seçilmesini memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. Ordu sözcüsü Tümgeneral Sudradcat, "Ordu ve halk, Abdurrahman Vahid'in yeni devlet başkanımız olmasından memnun" dedi. Seçimi kaybeden Megawati Sukarnoputri taraftarlarına sakin olmaları çağrısında bulunan sözcü, halkın demokrasinin gerçekliğini kabul edeceğine inandığını belirtti ve insanların evlerine dönerek, kargaşa yaratmamalarını istedi.
Portekiz sevindi
Endonezya ile eski sömürgesi Doğu Timor konusunda önemli sorunlar yaşayan Portekiz hükümeti de, Vahid'in devlet başkanı seçilmesini olumlu karşıladı. Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio, "Endonezya'da seçilen yeni devlet başkanı ile açılan yeni sayfayı övmeden edemiyorum. Bu, Endonezya'nın hayatında bir bölümü kapatan çok önemli bir an" diye konuştu.
Megawati 'yardımcı' oluyor
Yina Halkın Danışma Meclisi'nde yapılan ve Genelkurmay Başkanı Wiranto ile uzun yıllardır iktidardaki Golkar (Gelişim Grubu) Partisi'nin Genel Başkanı Ekber Tandjung'un çekildiği devlet başkanı yardımcılığı seçimini ise Demokratik Mücadele Partisi (DMP)'nin lideri Megawati Sukarnoputri'nin kazanması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye bomba üzerinde

SONRAKİ HABER

Faşist Papon kaçtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...