21 Ekim 1999 21:00

Türkiye bomba üzerinde

Bir bölümü yayınlanan gizli Pentagon raporu yankı yarattı. Pentagon, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye nükleer silah yerleştirdiğini kabul etti.

Paylaş
Türkiye bomba üzerinde
ABD emperyalizminin, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku'na karşı başta Avrupa olmak üzere birçok bölgeye nükleer silahlar yerleştirdiğinin ortaya çıkması, Pentagon'dan yapılan son açıklamayla zımnen doğrulandı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Ken Bacon, ABD'nin Sovyetler Birliği'ne karşı "gerektiğinde" kullanılmak üzere bazı müttefik ülkelere nükleer silah yerleştirdiği haberleri ile ilgili olarak "Bizim ya da NATO müttefiklerinin taktik amaçlı nükleer silahları nerede bulundurduğu konusunda yorum yapamam" dedi.
Yabancı basın merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bacon, dünyanın pek çok yerindeki Amerikan müttefikleriyle "bu konuda yorum yapmama" üzerinde uzun dönemli izlenen politika çerçevesinde işbirliğinin bulunduğunu, bu yüzden ABD'nin nükleer silah yerleştirdiği belirtilen ülke ve bölgelerin doğru olup olmadığını tartışmayacağını söyledi.
Pentagon sözcüsü, "Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, şu anda çok kısıtlı sayıda bölgede, NATO müttefiki olarak bazı nükleer silahlarımız var. Ancak taktik amaçlı nükleer silahlarımız savunmamızda çok küçük bir yer tutuyor" diye konuştu.
Silahlar halklardan gizlendi
Atom Bilimcileri Bülteni'nin son sayısında kamuoyuna açıklanan Pentagon belgesine göre, ABD, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından önce en az 23 ülke ve ABD denetimindeki 5 bölgeye 12 bin nükleer silah ve nükleer silah parçası yerleştirdi. Bültenin son sayısında yayınlanan raporda, ABD'nin, 1945-1977 arasında çok sayıda ülkeye binlerce nükleer silah yerleştirdiğini ve bu ülkelerin halklarının, bomba üzerinde yaşadıklarından haberdar olmadıkları belirtildi.
ABD hükümeti tarafından gizlilik belgesi kaldırılan "Nükleer Silahların Gözetimi ve Konuşlandırılması: Temmuz 1945-Eylül 1977" başlıklı rapor, ABD'nin insanlık için ne büyük bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne seriyor.
Pentagon'dan beceriksiz sansür
Atom Bilimcileri Bülteni, yer kısıtlılığı nedeniyle bu hacimli raporun sadece Ek-B kısmını yayınladı. Nükleer silahların yerleştirildiği ülke ve bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi verilen bu ek, Pentagon'un sansürüne uğrayarak kamuoyuna açıklandı. Buna göre, ABD tarafından nükleer silah yerleştirilen 9 bölge ve ülke bulunuyor: Alaska, devrim öncesi Küba, Guam, Hawaii, Johnston Adası, Midway, Porto Riko, İngiltere ve Batı Almanya. Listede yer alan diğer 18 ülkenin üzeri karalanmış, ancak Atom Bilimcileri Bülteni'ne raporu hazırlayan Robert S. Norris, William M. Arkin & William Burr, listenin alfabetik olması sayesinde, tek bir ülke dışında diğer ülkelerin hepsini öğrenebildiler.
Raporda, ABD nükleer silahlanmasının dönüm noktası olarak, 25 Haziran 1950'de patlak veren Kore Savaşı gösteriliyor. ABD, savaştan önce nispeten daha "temkinli" bir nükleer politika izlerken, bu tarihten sonra çok daha saldırgan bir silahlanma politikasına geçiş yaptı. Kore Savaşı ile birlikte, ABD topraklarında bulunan nükleer silah ve silah parçaları, büyük bir hızla diğer ülkelere kaydırıldı.
Korkutucu kazalar
Bu transfer sırasında korkutucu kazalar da yaşandı. Örneğin, Guam Adaları'na taşınan nükleer olmayan silah parçaları, kargo uçağının düşmesi nedeniyle Hawaii yakınlarında patladı. Olayda 19 kişi ölürken, uçağın hedefi ve yükü kamuoyundan gizlendi. Atom bilimcileri, bu uçağın içinde nükleer silah bulunması durumunda bütün Orta Amerika'nın felaketle karşılaşmış olacağını belirtiyorlar.
En çok silah Almanya'da
ABD'nin Sovyetler'e karşı izlediği saldırgan politikanın bir sonucu olarak, Nisan 1954'te, Fas ve İngiltere'ye "kullanıma hazır" nükleer silahlar yerleştirilmeye başlandı. Rapora göre, 1954-'63 arasında sekiz NATO ülkesine nükleer silah gönderildi. Aralarında fizyon ve füzyon bombalarının da bulunduğu bu silahlar, Türkiye'ye ilk kez Şubat 1959'da yerleştirildi. En çok nükleer silah yerleştirilen ülke ise, Batı Almanya oldu. Varşova Paktı'na karşı bir cephe olarak değerlendirilen bu ülkeye, 1955 yılından itibaren 21 farklı tür ABD savaş başlığı gönderildi. NATO'nun elindeki toplam nükleer silah sayısı 7000 iken, Batı Almanya bu silahların yarısını barındırıyordu.
ABD, NATO ülkelerine nükleer silah dağıtmaya 1955'te başladı. Bu ülkelerdeki silah sayısı 1960'ta 3000 iken, beş yıl sonra iki katına fırladı. NATO silahlanmasının zirvesini ise, 7300 nükleer silahla 1971 yılı oluşturdu.
Türkiye'nin payına düşen
ABD güdümündeki Türkiye de, Sovyetler'i kuşatma politikası uyarınca hatırı sayılır miktarda nükleer silah barındırmak zorunda kaldı. Atom bilimcileri, bu konuda şöyle diyor: "Halen Avrupa'da bulunan 150 nükleer silahın yarısının, altı NATO ülkesi arasında pay edildiğini tahmin ediyoruz. Bu ülkeler Belçika, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Türkiye."
Bu sözler, Türkiye topraklarında nükleer silah ve bombaların bulunmaya devam ettiği yönündeki görüşü daha da güçlendiriyor.
'İstenmeyen bilgiler'
Atom Bilimcileri Bülteni, Pentagon'un, nükleer bomba ve füze yerleştirilen 9 bölgenin adını açıklarken, diğerlerini gizli tutmaya çalışmasının nedeninin bilinmediğini belirtiyor. Haberi hazırlayanların tahmini, adı gizlenmeye çalışılan ülkelerin, kamuoyu baskısı nedeniyle "başka şeyler" de açıklamak zorunda kalacağı. Pentagon, "istenmeyen bilgiler"in açığa çıkmasını önlemek için, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bu ülkelerin adını gizlemeyi tercih etmiş.
Bütün bu bilgiler ışığında, kamuoyu, Türkiye'ye 1950'li yıllardan itibaren kaç nükleer silah yerleştirildiğini ve daha da önemlisi, bugün bunlardan kaçının ülke topraklarında bulunmaya devam ettiğini merak ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Kitaplarımızla oynuyorlar!

SONRAKİ HABER

Vahid görevde, eylemler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...