20 Ekim 1999 21:00

Kavakçı'ya yemin ettirme tartışması

Akbulut'un Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmediği, Danıştay'daki davayı kazanırsa milletvekili olarak görevine devam edeceğini açıklaması yeni bir tartışma doğurdu.

Paylaş
Kavakçı'ya yemin ettirme tartışması
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmediği, Danıştay'daki davayı kazanırsa milletvekili olarak görevine devam edeceği yönündeki açıklaması yeni bir tartışmaya neden oldu.
FP'de, "Merve Kavakçı'nın genel kurulda katıldığı ilk oturumda yemin edebileceği" görüşü ortaya atıldı. Ancak bu görüş, Merve Kavakçı'nın arkasına aldığı kamuoyu desteğini yitirmesine yol açacağı gerekçesiyle yeterince taraftar bulamadı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başta olmak üzere birçok çevreden Merve'ye destek geldiği bir dönemde bu tür bir girişimde bulunulmasının gerginlik yaratacağını, bunun da Kavakçı'ya haksız konuma düşüreceğini savunan yenilikçiler Kavakçı'nın genel kurula getirilmemesini istiyor. Konuyla ilgili ANKA'nın sorularını yanıtlayan Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, "Bir kişinin keyfi uygulamaları nedeniyle bu noktaya gelindi. Bu noktadan sonra artık yargının alacağı karar beklenmeli" dedi.
Tutanaklarda milletvekili
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un "Milletvekilliği askıda" dediği Merve Kavakçı'nın TBMM tutanaklarında, "FP İstanbul Milletvekili" olarak yerini aldığı belirlendi. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama ve yoklama tutanaklarında Kavakçı'nın hanesinin karşısında, "Katılmadı" ibaresi yer alıyor.
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un, "Kavakçı'ya maaş ödediği" gerekçesiyle görevinden aldığı Personel eski Daire Başkanı Bekir Sıtkı Yalçın, Akbulut'un, "Merve Kavakçı'nın milletvekilliği askıda" açıklamasını, görevinden haksız yere alındığı iddiasıyla açtığı davada delil olarak kullanmaya hazırlanıyor.
Arama kararı kaldırıldı
Bu arada Ankara 2 No'lu DGM, FP'den İstanbul milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı'nın evinde arama yapılmasına ilişkin kararı kaldırdı.
Kavakçı'nın avukatları Salim Özdemir ve İsmail Aydos, TBMM Başkanlığı'ndan aldıkları yazıyı, önceki akşam nöbetçi Ankara 1 No'lu Yedek Hakimliği'ne vererek, Kavakçı'nın evinde arama yapılmasına ilişkin daha önce yedek hakim Rüstem Çiloğlu tarafından verilen karara itiraz etmişlerdi. Ankara 2 No'lu DGM de bugün, TBMM Başkanlığı'nın, Merve Safa Kavakçı'nın milletvekilliği durumuyla ilgili olarak avukatlarına verdiği yazıyı dikkate alarak, itirazı kabul etti.
Yurdagül: Çifte standart
Öte yandan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Yurdagül, Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı'nın ifade almak için Merve Kavakçı'nın kapısına dayanmasının hukuk devleti açısından izahının mümkün olmadığını, ancak bu konuda devletin zirvesinin tepkisini anlamakta da zorlandıklarını ifade etti. Yurdagül, "Ya hukuk devletini ve insan haklarını her koşulda savununuz ya da susunuz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

FP, Yüksel'e savaş açtı

SONRAKİ HABER

Sümerbank işçisi nöbette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...